Ny vaccine kan blive et nøglevåben i kampen mod kræft

Sundhed

04/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Louise S.

En nyt forskningsforsøg har vist lovende resultater og kan nu blive et afgørende våben i kampen mod livmoderhalskræft.

Den nye vaccine skal træne immunsystemet til at genkende og angribe livmoderhalskræfttumorer. Og den viser lovende resultater om at blive en afgørende hjælp til at bekæmpe sygdommen. Den skal bruges som supplerende til den allerede brugte HPV-vaccine, der gives i dag. Et engelsk studie har vist, at den HPV-vaccine, der tilbydes i dag, har reduceret tilfældene af livmoderhalskræft med næsten 90 % i England siden 2008.

Indsprøjtes direkte i blodåren

Vaccinen er blevet udviklet til at skulle sprøjtes ind i kroppens system intravenøst. Det betyder, at den sprøjtes direkte ind i blodåren, ligesom vi kender det fra bl.a. Covid-19 vaccinen.

Fra blodåren skal dosisen træne kroppens immunsystem til at genkende og angribe tumorceller.

80 % reduktion i undersøgelsen

Forskningsprojektet har offentliggjort en rapport, der viser lovende resultater for den nye vaccinen. I rapporten står der blandt andet:

"Selv enkelte lave doser af vaccinerne fremkaldte stærke immunresponser og førte til fuldstændig tumorregression hos 80 % af musene på fremskredne stadier."

Endnu er forsøget kun lavet på mus, men professor Luis Carlos fra Souza Ferreira, fra University of Sau Paulo har udtalt, at de snart håber, at den intravenøse vaccine kan testes på mennesker.

Han udtalte: "Denne slags vaccine vil tilføje et ekstra værktøj til at imødegå problemet med kræft forårsaget af HPV. De nuværende tilgængelige vacciner er meget effektive til at kontrollere infektion. Men de har ingen indvirkning på mennesker, der allerede er inficerede eller dem, der lider af forstadier eller tumorer forårsaget af denne virus."

Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Science Translational Medicine. Ligeledes er det præsenteret på American Association for the Advancement of Sciences årlige møde. Indtil videre er forskningen kun afprøvet af eksperter på mus.