Ny vaccine godkendt til 60+-årige KOL-patienter

Sundhed

07/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Den kan både minimere risikoen for et alvorligt sygdomsforløb, forværring af eksisterende sygdom og endda hospitalsindlæggelser.

Sundhedsstyrelsen har fra den 5. august 2024 godkendt, at personer på +60 år med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) nu kan få en RSV-vaccine med klausuleret tilskud ved egen læge.

Det betyder, at en udsat gruppe nu kan blive bedre beskyttet mod RSV i de kommende efterårs- og vintermåneder på linje med andre mere kendte sygdomme som f.eks. influenza, covid-19 og pneumokok.

Selvom respiratorisk syncytial virus (RSV) er en luftvejsinfektion, som for de fleste voksne blot giver milde forkølelsessymptomer, kan virusset forårsage alvorlige luftvejsproblemer hos spædbørn, ældre og immunsvækkede personer. Specielt ældre med KOL er i høj risiko for at udvikle alvorlig lungebetændelse, som kan forværre deres sygdom markant.

Udover det har KOL-patienter også fire gange øget risiko for hospitalsindlæggelse sammenlignet med den øvrige befolkning.

”En meget stor del af patienter med KOL oplever sygdomsforværring på grund af smitte med bakterier og/eller virus. Her står RSV formentlig for en ikke ubetydelige del, og det skyldes især, at mange ældre bliver smittet, når de skal passe deres børnebørn,” fortæller professor og overlæge Anders Løkke fra Lungemedicinsk Afdeling på Sygehus Lillebælt i Vejle i en kommentar til godkendelsen.

Stigning i RSV-tilfælde har givet øget behov for vaccination

RSV rammer især i efterårs- og vintermånederne, men der er i de seneste år efter covid-19 set stigninger uden for sæsonen. Dette medfører en øget risiko for smitte og dermed større risiko for forværring af KOLsygdommen:

”Særligt efter de seneste års stigning i RSV-tilfælde, er det en god nyhed, at der nu kan gives støtte til vacciner til dem, som er i størst risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med RSV. Kombineret med systematisk podning i forbindelse med indlæggelse med infektiøs lungesygdom, er det nye tilskud til RSV-vaccination med til at sikre, at langt færre vil blive alvorligt syge af RSV, og at RSV vil forværre deres eksisterende lungesygdom,” forklarer Anders Løkke.

Ikke kun en gevinst for patienterne

Når RSV spredes blandt den danske befolkning, er det ikke kun personer i risikogruppen, som mærker til sygdommen. Det gør det danske sundhedssystem også. I Danmark er indlæggelsesraten med RSV-infektion hos voksne på ≥ 45 år estimeret til ca. 2,0 pr. 1.000 voksne. Det er særligt hospitalsindlæggelserne af KOLpatienter, som er omkostningsfulde.

Det skønnes, at de samlede ekstra behandlingsomkostninger på grund af KOL beløber sig til cirka 3,345 mia. kr. om året. Størsteparten går til de akutte indlæggelser, men der er også en del udgifter til lægemidler (cirka 700 mio. kr. årligt).

KOL – en dødelig sygdom

I Danmark skønnes det, at der er ca. 400.000 danskere med KOL, hvoraf omkring 3.500 personer dør årligt af sygdommen. Disse tal gør Danmark til det land i Vesteuropa med den højeste KOL-dødelighed og KOLsygelighed.

Udover omkostninger til hospitalsindlæggelser af KOL-patienter kommer kommunale plejeudgifter på cirka 2 mia. kr. årligt og de årlige offentlige overførselsudgifter, primært førtidspensioner til KOL-patienter, der beløber sig til cirka 1,345 mia. kr. årligt. Det årlige samfundsøkonomiske tab på grund af tabt eller reduceret arbejdsevne blandt patienter med KOL er cirka 3 mia. kr.

Fakta om RSV-vaccination

I mere end 60 år har der været forsøg på at udvikle vacciner mod RS-virus, men først i 2023 er de første vacciner udviklet og godkendt til vaccination mod RSV.7 Virksomheden GSK står bag den vaccine, som er godkendt til tilskud blandt KOL-patienter +60 år.

Vaccinen viser konkret en beskyttende effekt på 82,6 procent, når man sammenligner med placebo. For voksne ≥ 60 år med mindst én underliggende sygdom (fx KOL) reducerer vaccinen risikoen med 94,6 procent i første sæson. Effekten af vaccinen har således virkning over længere tid.

Sundhedsstyrelsen har på baggrund af ansøgning fra lægemiddelvirksomheden GSK givet klausuleret tilskud til personer +60 år med KOL, som dermed kan få tilskud til vaccinen.

Information om Sundhedsstyrelsens godkendelse af klausuleret tilskud til RSV-vaccinen kan findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her:

Tilskud til vacciner til visse persongrupper (Sundhedsstyrelsen).