Læge forklarer: Derfor er "den mandlige overgangsalder" misvisende

Sundhed

29/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Han giver imidlertid også nogle gode råd til, hvad man skal holde øje med - for kroppen ændrer sig selvfølgelig.

Den såkaldte 'mandlige overgangsalder' bruges ofte som et udtryk for det progressive fald i det mandlige kønshormon, der typisk er forbundet med aldring.

Men ifølge Dr. Naveed Younis, en endokrinolog og praktiserende læge, er udtrykket ikke helt nøjagtigt, da det fejlagtigt antyder, at mænd gennemgår et pludseligt hormonfald, der ligner den kvindelige overgangsalder.

Det korrekte kliniske udtryk er andropause eller androgenmangel hos den aldrende mand (ADAM).

Manifestationer af andropause kan omfatte korttidshukommelsesproblemer, humørsvingninger og en mere fyldig mave. Men disse tegn udvikler sig langsomt, hvilket gør dem udfordrende at opdage direkte.

Niveauer falder gradvist

National Health Service (NHS), som kan betegnes som en britisk version af Sundhedsstyrelsen, påpeger, at selvom testosteronniveauet falder med alderen, er reduktionen gradvis - omkring en procent årligt fra 30- til 40-årsalderen - og vil sandsynligvis ikke forårsage problemer i sig selv.

Problemer kan opstå som følge af en testosteronmangel, der udvikler sig senere i livet, ellers kendt som sen-debut hypogonadisme. Imidlertid har disse symptomer ofte ingen sammenhæng med hormonelle ændringer.

Dr. Younis, en læge ved Spire Regency Hospital i Macclesfield fortæller: "Følelsesmæssige og kognitive symptomer på andropause omfatter depression, irritabilitet, korttidshukommelsesproblemer, humørsvingninger og dårlig koncentration."

"Fysiske symptomer omfatter søvnbesvær, erektil dysfunktion, mangel på energi, tab af muskelmasse, som kan gøre træning sværere, tab af sexlyst, træthed og ændringer i, hvordan fedt fordeles over din krop, for eksempel kan du udvikle en mere fremtrædende mave eller hævet brystvæv."

Udvikler sig over årtier

Symptomer på andropause bliver typisk tydelige over 20 år, hvilket er cirka den tid, det tager mænd at tilpasse sig til lavere testosteronniveauer. Navnlig varer ubehaget fra disse symptomer ikke i det uendelige, men kan vare i 15 til 20 år, mens kroppen tilpasser sig den hormonelle forandring.

Håndtering af andropause kan omfatte en henvisning til en endokrinolog, regelmæssig motion og afspændingsteknikker.

Dr. Younis sagde: "Ethvert ubehag forårsaget af symptomer fortsætter normalt ikke i et helt liv, men kan vare i op til 15 til 20 år, efterhånden som din krop tilpasser sig de lavere testosteronniveauer. En henvisning til en endokrinolog, motionerer regelmæssigt og finder måder at slappe af på er behandlinger for andropause.

"I de fleste tilfælde fokuserer behandlingen på at lindre dine symptomer ved at følge en sund, afbalanceret kost, reducere hvor meget alkohol du drikker, holde op med at ryge, træne regelmæssigt, finde måder at slappe af og sænke dit stressniveau på og forbedre din søvn."

"Hvis det er relevant, kan din læge anbefale dig at få taget en blodprøve for at kontrollere dine testosteronniveauer. Hvis dette viser, at dine testosteronniveauer er unormalt lave i forhold til din alder, dvs. du har en testosteronmangel, kan de henvise dig til en læge, der er specialiseret i behandling af hormontilstande (en endokrinolog)."

For eksempel kan velkendte symptomer som erektil dysfunktion, lav sexlyst og humørsvingninger være resultatet af:

  • Stress

  • Depression

  • Angst

Midtlivskriser kan også spille en rolle, når mænd opfatter, at de har nået livets midtpunkt. Bekymringer om personlige eller professionelle præstationer kan udløse en depressiv fase.

Andre potentielle årsager til symptomer på 'mandlig overgangsalder' omfatter utilstrækkelig søvn, dårlig kost, utilstrækkelig motion, overdreven alkohol, rygning og lavt selvværd. I udvalgte tilfælde, hvor livsstils- eller psykologiske problemer ikke er ansvarlige, kan symptomer skyldes hypogonadisme, en tilstand, hvor testiklerne producerer få eller ingen hormoner.

Hvis du oplever en ændring i dit velbefindende i takt med, at der skal flere lys på fødselsdagskagen, bør du konsultere din læge.

Kilde: Express