Læge forklarer: Derfor bør du følge "kl. 15-reglen"

Sundhed

19/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvornår plejer du at stoppe?

Det er ikke nogen hemmelighed, at et hav af danskere bruger kaffe til at komme i gang fra morgenstunden.

Kaffens opkvikkende effekt skal man dog passe på med, som dagen skrider frem, og derfor har en læge, der er specialiseret i søvnproblemer, lavet en 'regel', som sørger for, at kaffe ikke kommer til at påvirke din skønhedssøvn.

Det skriver det finske medie Ilto Sanomat.

Godt og skidt

Ifølge lægen, Eevert Partinen, kan kaffe have en markant indvirkning på vores søvnkvalitet, men han påpeger også, at det har gode sider:

"Koffein korrigerer til en vis grad de skadelige virkninger af mangel på søvn, fordi det ifølge forskning forbedrer årvågenhed, reaktionshastighed og arbejdshukommelse."

Lægen advarer dog efterfølgende om, at det kan være farligt at sætte sin lid til kaffe, da man kan blive fanget i en ond cirkel af dårlig søvn og øget kaffeindtag, hvor man i sidste ende kan blive afhængig af kaffe i løbet af hele døgnet for at have energi.

Den centrale årsag til det problem ligger i koffeinens halveringstid.

Meget længere, end folk tror

Seks timer efter din sidste slurk kaffe, er halvdelen af koffeinen stadig aktiv i dit system, hvilket kan forstyrre din nattesøvn.

Lægens råd er derfor klart:

"Gennem eksperimenter har jeg opdaget, at klokken 15 er en "sikkerhedsgrænse" for mig omkring. Derefter drikker jeg normalt ikke kaffe, medmindre jeg er på vagt."

Han fortæller, at du vil kunne mærke en forskel efter kun få dage, hvis du beslutter dig for at teste 'klokken 15-reglen'.

Koffeinfri kaffe er det gode valg

Hvis du er en af dem, der udelukkende drikker kaffen for smagens skyld, kan du overveje at skifte til en koffeinfri variant - uden at gå ned på de sundhedsmæssige fordele, herunder at reducere risikoen for visse sygdomme:

"Forskning har vist, at det har de samme sundhedsmæssige fordele som almindelig kaffe", lyder det fra lægen.

Så hvis du drikker meget kaffe i dagens sene timer og har oplevet problemer med søvnen, kan det være, at du skal give 'reglen' en chance.