Kvindes mand diagnosticeret med demens i en alder af blot 42: Sådan opdagede de det

Sundhed

27/09/2023

Foto:  YouTube @Alzheimer's Society
Foto: YouTube @Alzheimer's Society

Skrevet af Emil B.

Lærer Caroline Preston er blevet efterladt til at opdrage sin fireårige søn som enlig forælder. Men selvom hendes bedste ven er blevet "aflivet, bid for bid', ved hun, at han ville være stolt af hende.

Her deler Caroline sin historie. Hun har en enkelt kopi af sit bryllupsvideo fra 2009, og nogle gange kigger hun i den for at se Mark med rank ryg, fyldt med liv og energi – og spændt på fremtiden. Senere, da hendes søn William blev født, var Mark helt oppe at køre og glædede sig så meget til at undervise ham i matematik og videnskab eller tage ham med ud. Hun forestiller sig ofte Mark på skolevejen eller til idrætsdag, og hun ved, at han ville have været 100 procent engageret - den bedste far nogensinde.

I stedet begyndte hun omkring 2018, da Mark var omkring 40 år, at lægge mærke til subtile ændringer i hans adfærd. Han var en af de mest omtanke og gavmilde mennesker, hun kendte – men han havde ikke længere den samme omsorgsfulde natur.

Da Mark's bedstemor døde, blev han overhovedet ikke ked af det, selvom de havde været meget tætte. Han holdt op med at spørge, hvordan hendes dag var gået og blev ligeglad.

Selv da hun var gravid og valgte babynavne, viste han ikke særlig stor interesse. Hun afskrev det som træthed, men tegnene begyndte at opbygge sig. Han begyndte at overspise. Hemmeligt købte han store pakker kiks og spiste det hele og gemme indpakningen i bilen. Han begyndte også at gentage sig selv meget.

Der var også andet mærkelig opførsel som at vågne om natten og slå tøjhængere sammen eller glemme, hvordan man læsser opvaskemaskinen. Alligevel havde Mark været medlem af Mensa og havde taget en kandidatgrad ved Oxford University.

Da hun indså, at der virkelig var noget galt, prøvede hun at få hjælp. Men så kom Covid; ingen læge ville se Mark. Han talte til sidst med tre rådgivere, men på grund af pandemien blev konsultationerne foretaget over telefonen. De konkluderede, at Mark manglede arbejdsrutinen – hun vidste dog, at de tog fejl.

Det var forvirrende og sørgeligt, for hun begyndte at miste personen, hun var blevet gift med. Hans adfærd blev manisk. Han forvandlede sig til en person, hun ikke kendte. Vi ville være ude, og han ville tale om nogens vægt og være uhøflig, og den Mark, hun forelskede sig i, ville aldrig have gjort sådan.

Kilde: Metro.co.uk.