Kvinde fik smertefuldt "elefanthud" i hele ansigt og krop efter tandbehandling: Sådan går det hende i dag

Sundhed

03/09/2023

Foto: Lily Lindsay/SWNS
Foto: Lily Lindsay/SWNS

Skrevet af Emil B.

Lily Lindsay fra Aberdeenshire betalte 10.000 kr. for tandlægekompositfacader. Hun blev efterladt med 'skorpeagtig' smertefuld hud efter allergisk reaktion.

En kvinde, der brugte 10.000 på et nyt smil, blev i stedet efterladt med "skorpeagtig" og smertefuld "elefanthud" over hele ansigtet og kroppen. Lily Lindsay fra Aberdeenshire blev inspireret til at få en række tandfacader, efter at have set Influencere gøre det samme på TikTok.

Kompositfacader er tanddækninger lavet af harpiks for at forme tænderne til et mere ønskværdigt udseende.

Men i stedet for at løse hendes livslange usikkerhed blev den 29-årige efter med 'skorpeagtig' og smertefuld hud efter, hvad hun hævder var en allergisk reaktion på tandbehandlingen.

Med Lilys egne ord var det: "Mine facader gav mig ekstremt tør og skorpeagtig hud, lidt ligesom elefanthud. Ingen læger kunne hjælpe mig - så jeg endte med at tage antidepressiv. Det ødelagde mig helt."

Efter at have set TikTok-influencere få tandbehandlingen i august 2022 gik hun til den "bedste tandlæge i området" og var "henrykt" over resultatet.

Sit livs rutschebanetur

Men to uger senere begyndte Lily at lide af røde, kløende øjne og tør hud. Hun lavede en aftale med sin læge, der troede, at problemet måske var dermatitis – en tilstand, der forårsager betændelse i huden. Lily siger, at hun fik en creme og blev bedt om at undgå alt, der indeholdt natriumlaurylsulfat (SLS), der bruges i tandpasta og shampoo.

Efter ingen bedring fortæller Lily, at hun fik en steroidcreme, da man troede, at hun måske havde eksem. Selvom rødmen forsvandt efter en måned, vendte pletterne tilbage med fornyet styrke. Lily sagde: "Det var så smertefuldt under mine arme – jeg kunne ikke engang sænke mine arme eller tage et brusebad."

Hun blev så utilfreds med sit udseende, at hun blev mere og mere deprimeret: "Min mor kom op for at besøge mig en weekend, hun kunne ikke bære at se mig sådan. Faktisk var hun nødt til at tage af sted. Hun kunne ikke holde ud at se på mig, fordi jeg så så syg ud, og hun kunne ikke gøre noget for at hjælpe mig. Jeg var bare så nede over, hvordan jeg så ud - det nåede til et punkt, hvor jeg bare ikke ønskede at være her længere. Jeg følte mig som en fiasko," tilføjede hun.

Endelig bedring

En privat hudlæge testede Lily for 100 forskellige allergener, men ingen blev markeret som årsagen. I januar 2023 begyndte Lily's allergiske reaktion at påvirke hendes immunsystem, og hun oplevede episoder med svimmelhed, tinnitus og sorte prikker i hendes synsfelt.

Allergisymptomer varierede fra milde som en løbende næse til livstruende som en hævet hals. Men en blodprøve afslørede til sidst, at inflammationen faktisk var inde i hendes krop og ikke på hendes hud. Dette fik Lily til at huske, at hendes hud begyndte at blusse op to uger efter, at hun fik sine facader, så hun tog en chance og fjernede dem i april 2023:

"Min tandlæge sagde, at hun ville dække omkostningerne, fordi jeg tydeligvis led. Hun var så bekymret for, at fildeling af dem kunne give mig en anafylaktisk chok, men heldigvis gik det fint. Inden midten af maj i år var mit ansigt helt klart."