Tandlæge: Mange overser, at denne daglige vane giver syreskader og huller i tænderne

Sundhed

18/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

En tandlæge er nu ude for at advare om, at en almindelig vane, som de fleste af os gør regelmæssigt, kan forårsage stor skade på vores tænder. Og vanen er ikke så indlysende, som du måske tror.

Det er en velkendt kendsgerning, at utilstrækkelig tandbørstning eller at spise for mange sukkerholdige snacks er dårligt for vores munds sundhed.

Men der er noget andet, som tandlægen Dr. Dante Devoti med base i New York City fraråder, da det får vores tænder til at erodere hurtigere og giver flere huller.

Den skadelige vane har at gøre med måden, vi drikker på – og hvor lang tid vi gør det, forklarer MailOnline.

Ifølge eksperterne kan det at nippe til en drink hele dagen i stedet for at drikke det hele på én gang være mere skadeligt end gavnligt, når det kommer til vores tænder.

Dr. Dante Devoti forklarer, hvorfor dette kan forårsage skade. Han sagde: "Tandemaljen er den hårdeste mineraliserede substans i din krop. Men langvarig eksponering for syre, især syreholdige væsker, får tænderne til at demineralisere,  altså erodere."

Værste drikke for tænderne

Spyt kan hjælpe med at reducere surheden, men processen går ikke så hurtigt, når du regelmæssigt nipper til den samme drik. Ifølge tandlægen tager det op til en time at neutralisere pH-niveauerne i din mund til det "beskyttende område".

Sodavand er de værste syndere i denne henseende, og sukkeret fungerer også som en fødekilde for skadelige bakterier.

Dr. Devoti, der er adjunkt i tandmedicin, sagde: "Når der er gentagne, langvarige eksponeringer, kan næsten al mad og drikke betragtes som skadelig for tænderne," og han tilføjer:

"Gode mundhygiejneværdier går ud over tandbørstning og tandtrådning og handler om at anerkende, hvordan spise- og drikkevaner, såsom hyppige mellemmåltider eller slurk af drikkevarer hele dagen, kan have lige så stor indvirkning på vores tænders sundhed."

Det anslås, at omkring halvdelen af ​​personerne i alderen fire til 18 år i Storbritannien har en form for tanderosion, og omkring 75 procent af briterne har ikke et komplet sæt hvide tænder. I USA har omkring 46 procent af unge mennesker tegn på tanderosion.

I Danmark lider 1 af 7 voksne danskere af syreskader i moderat eller alvorlig grad ifølge Tandlægeforeningen.