Kan være tegn på skjult kræftsygdom: Hold øje med dine hænder

Sundhed

03/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Vær opmærksom på dette varsel

En ekspert advarer om, at være på vagt over for et almindeligt symptom på en dødelig kræftsygdom. Simon Ridley, der er direktør for forskning og advokatur hos Leukaemia UK, har udtalt til Express.co.uk, at blå mærker på hænderne kan være et tegn på Leukæmi. Leukæmi er en type blodkræft, der påvirker blodcellerne i knoglemarven, ofte de hvide blodlegemer.

Blå mærker kan være et varselstegn

Selvom blå mærker kan være lette at afskrive som et slag eller en skade, er typen af blå mærker der forekommer på grund af leukæmi, en smule anderledes. "De kan forekomme på uventede steder eller kan se mere alvorlige ud end normalt," siger Simon Ridley.

"Disse blå mærker adskiller sig fra de typer, vi alle får fra tid til anden. De kan optræde hos voksne på usædvanlige eller uventede steder, såsom på hænderne. En person med leukæmi kan få flere blå mærker end hvad man normalt ville forvente fra dagligdags aktiviteter, og uden nogen egentlig forklaring."

Hvordan er Leukæmi?

Leukæmi starter typisk i knoglemarven og skyldes produktionen af unormale hvide blodceller, som ikke kan udføre deres sædvanlige funktion med at bekæmpe infektioner. "De forhindrer knoglemarven i at producere sunde røde blodceller og blodplader, som er essentielt for at kroppen fungerer normalt," tilføjer han.

Andre symptomer

Udover blå mærker kan andre symptomer på leukæmi være træthed, feber, gentagne infektioner, uforklarligt vægttab og hævede lymfeknuder (kirtler i din hals, armhule og lyske).

Opdag symptomerne tidligt

"Jo før du opdager nogle af symptomerne, desto hurtigere kan du få den nødvendige behandling og støtte," påpeger Simon. Det er afgørende at være opmærksom på disse tegn og kontakte lægen, hvis man oplever symptomerne. Tidlig opdagelse og behandling kan være afgørende for udfaldet.

Kilde: Express