Hvad er normalt, og hvad er ikke? Opdag demens hos dine nære

Sundhed

28/3/23 | 09:11

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Risikoen for at få demenssygdomme stiger med alderen. Men med aldring kan der også følge en almindelig og mindre kognitiv svækkelse, som følge af netop alderdom. Men det er to vidt forskellige ting, som kan være svære at kende forskel på. Herunder kan du læse, hvordan du bedre kan kende forskel hos dine nærmeste.

Når vi når op i pensionsalderen, kan det godt begynde at knibe med hukommelsen. Og det er der ikke noget at sige til, tænk engang på, hvor meget du har skulle huske gennem dit liv.

Nogle minder begynder at visne lidt, og det er ikke alle navne, koder og telefonnumre, der ligger tydeligst gemt i hukommelsen. Det kan være helt normalt, men det kan også være tidlige tegn på demens.

Demens eller alderdom? 

Det kan være vanskeligt at kende forskel på demens, der er en sygdom, og på mindre kognitiv svækkelse, der er almindeligt som følge af alderdom. Men herunder kan du læse ni tidlige tegn på demens: 

  1. Tænke- og hukommelsesproblemer

  2. Ændringer i humør og personlighed

  3. Udfordringer med kendte opgaver

  4. Nye økonomiske vanskeligheder

  5. Mister overblikket over aftaler

  6. Forkert placering af ting, ofte på mærkelige steder

  7. Mindre personlig pleje

  8. Problemer med det talte og skrevne sprog

  9. Social tilbagetrækning

Og hvornår skal du sætte ind og hjælpe? Det skal du, hvis du er i tvivl. For hvis demens bliver opdaget tidligt, så er der langt bedre muligheder for at bremse sygdommens udvikling. Og som tæt relation, familie eller ven er du blandt dem, der hurtigst vil opdage en markant ændring fra, hvordan den pågældenden normalt opfører sig. 

Vigtige venskaber og relationer 

En vigtig del af både et lykkeligt liv og en dejlig tid efter livet på arbejdsmarkedet kræver gode venner og gode relationer. Og faktisk så har længere venskaber og relationer en virkelig vigtig funktion, når det kommer til at opdage tidlige tegn på demenssygdomme. 

For hvem kender dig bedst? Det gør dine nærmeste. Og hvem kender du godt nok til at kunne opdage små ændringer? Det kan i sidste ende skabe et langt bedre forløb med en demensdiagnose, hvis den bliver opdaget tidligt, og her er det en vigtig rolle som nær ven eller familie at være opmærksom.