Husker du at holde øje? Nu hjælper app dig med at få svar

Sundhed

06/02/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Den er allerede i brug i en region og bliver snart implementeret i endnu en.

19.000 nye tilfælde hvert år.

52 nye tilfælde om dagen.

Mere end firdoblet for kvinder og tredoblet for mænd i løbet af 30 år.

Hudkræft er blevet et markant større problem i Danmark siden starten af 1990'erne, og vi får gang på gang at vide, at vi skal holde øje med modermærker, der bliver større eller får anderledes former.

Men når man tager til sin praktiserende læge, er det ofte en udfordring for lægen at vurdere, om der er tale om et god- eller ondartet modermærke, og så bliver man sendt videre til en hudspecialist.

Her kan der imidlertid gå flere uger, før der er en ledig tid, og det betyder, at patienten er tvunget til at gå rundt med bekymringer om mulig hudkræft - og i værste tilfælde, at det faktisk er kræft, og at det får lov til at udvikle sig i ventetiden.

Skal hjælpe læger og patienter

Men med en ny app kaldet 'Dermloop' vil man forsøge at afhjælpe disse bekymringer. Det forklarer den danske læge Niels Ternov, der står bag appen, til DR.

Appen fungerer ved, at lægen tager billeder af modermærket og sender dem ind til en række eksperter. Herefter vurderer de, om modermærket er god- eller ondartet.

Og hvor det kan tage flere uger at få en tid hus en hudspecialist, kommer der typisk et svar med en vurdering i 'Dermloop' i løbet af to til fem dage.

Lige nu bliver appen brugt i Region Hovedstaden, men i løbet af det næste halve år, skal den også implementeres i Region Syddanmark og på Odense Universitetshospital.

"Det giver den praktiserende læge mulighed for mere eller mindre at have en hudlæge med i konsultationen. Ved hjælp af nogle få klik får lægen hjælp fra hudlægen," fortæller Niels Ternov til DR.

Kan overse vigtige mønstre

Umiddelbart kan 'Dermloop' lyde som en gamechanger i kampen mod hudkræft, men der er også nogle, der er skeptiske.

Overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, Katrine Karmisholt, påpeger overfor DR, at det er vigtigt for hudlæger at se hele patienten i stedet for et enkelt billede af et modermærke. Hun forklarer, at der tit er et mønster, som kun kan opdages, hvis lægen har mulighed for at se hele patienten.

Hun vil ikke kalde appen misvisende, men hun mener ikke, at den er tilstrækkelig i opsporingen af modermærkekræft. Hun understreger dog, at hun sagtens kan se de mulige positive effekter i form af aflastning af sundhedsvæsnet og hjælpe med at fange nogle tilfælde af hudkræft tidligt, så man dermed øger livstiden betragteligt for patienterne.

Udvikleren af appen, Niels Ternov, understreger, at tanken bag appen ikke er at skrotte fysiske lægebesøg, men at appen skal bruges som et supplement til at få sorteret lavrisikopatienterne væk, så der i stedet bliver bedre tid til patienter med højere risiko for hudkræft.