Højst 5 håndfulde om ugen: Fødevarestyrelsen klar med nye anbefalinger til danskerne

Sundhed

30/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Kan du overholde det?

Hvor mange snacks og søde sager er der plads til om ugen i en sund og varieret kost?

Helt enkelt er der plads til højst 5 håndfulde om ugen.

Sådan lyder de nye anbefalinger til danskerne fra Fødevarestyrelsen.

Lad din hånd guide dig

Ifølge Fødevarestyrelsen er 5 håndfulde et godt vejledende mål, som du altid har "lige ved hånden", og som er let at huske for de fleste.

Det er dog vigtigt, at du bruger din egen hånd til at afgøre, hvor meget du har plads til. Du har nemlig mindre plads til snacks og søde sager som barn end som voksen og som kvinde end som mand.

Nogle typer af snacks og søde sager fylder og vejer mere end andre. De 5 håndfulde skal derfor ses som et vejledende mål.

Hvad tæller med som snacks og søde sager?

Snacks og søde sager er fødevarer, der har et højt indhold af salt, sukker eller mættet fedt, og som ofte har mange kalorier. Det er samtidig fødevarer, som typisk ikke har noget betydeligt indhold af vitaminer og mineraler.

Så længe du prøver at begrænse snacks og søde sager til højst 5 håndfulde om ugen, er det er helt op til dig, hvilke snacks og søde sager du vælger.

Når du køber chokoladebarer, ispinde eller andet, som typisk sælges i hele enheder, kan din hånd hjælpe dig med at vurdere, hvad der er en passende størrelse for dig. Fx bør børn få en mindre ispind end voksne.

For skærekage, desserter, kugleis og lignende kan en håndfuld også hjælpe dig med at vurdere, hvor stort et stykke eller portion du kan tage.

De 5 håndfulde er en huskeregel. Vi mener derfor ikke, at du bogstaveligt talt skal have is, skærekage og desserter til at ligge i hånden. Men betragt din hånd som et vejledende mål, der giver dig en forståelse af portionstørrelsen.

Særligt om de søde drikke 

De søde drikke tæller også med i de 5 håndfulde om ugen. Dog er der for din sundheds skyld kun plads til én sød drik om ugen – det gælder både de sukkersødede og de kunstigt sødede.

Søde drikke giver syreskader på tænderne pga. lav pH-værdi - uanset om de er sukkersødede eller kunstigt sødede.

vis du drikker mange sukkersødede drikke, bidrager det desuden med mange kalorier, hvilket øger risikoen for at udvikle overvægt. De sukkersøde drikke giver ikke samme mæthedsfornemmelse som søde sager, og man indtager derfor ikke tilsvarende mindre energi efter at have drukket sukkersødede drikke.

e søde drikke kan derfor kun fylde 1 ud af de 5 håndfulde om ugen.

Ligesom for snacks og søde sager, har børn også mindre plads til søde drikke end voksne. Jo mindre barnet er, desto mindre er der plads til. Se her hvilken størrelse, der er passende for dig:

Søde drikke er fx sodavand, saftevand, iste samt energidrikke og sportsdrikke, og de omfatter både drikke, som er sødet med sukker, og drikke, som er kunstigt sødet (light-drikke). Børn bør dog slet ikke drikke energidrikke.

5 overordnede råd

  • Prøv at begrænse, hvor meget du spiser af snacks og søde sager til højst 5 håndfulde om ugen.

  • Husk på, at selvom du er fysisk aktiv, har du stadig kun plads til lidt af det søde, salte og fede.

  • Når du køber fastfood eller take-away, så vælg produkter eller måltider med fx grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn og fisk.

  • Køb ikke ind til et lager af snacks og søde sager - så fristes du ikke til at spise for meget.

  • Vælg fx nødder eller frugt, når du har brug for en snack. Gå efter nødder med højst 0,8 g salt pr. 100 g.