Har været 20 år undervejs: Nu skal pille mod kræft testes på mennesker

Sundhed

02/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan have afgørende indvirkning på fremtidens kræftbehandling.

En "kræftdræbende pille" har vist sig at "udslette" solide tumorer i tidlig forskning - og efterlade sunde celler upåvirket.

Det nye lægemiddel har været under udvikling i 20 år og gennemgår nu præklinisk forskning i USA. Det skriver Sky News.

Midlet er kendt som AOH1996 og er rettet mod en canceragtig variant af et protein kaldet proliferating cell nuclear antigen (PCNA).

I sin muterede form er PCNA "kritisk" i replikationen af ​​DNA og reparationen af ​​alle "ekspanderende tumorer".

Et knudepunkt for kræftceller

AOH1996 arbejdes på af City of Hope, en af ​​USA's største kræftforsknings- og behandlingsorganisationer.

Professor Linda Malkas, som har udviklet stoffet, forklarede: "PCNA er som et stort flyselskabs terminalknudepunkt, der indeholder flere flyporte.

"Data tyder på, at PCNA er unikt ændret i kræftceller, og denne kendsgerning gjorde det muligt for os at designe et lægemiddel, der kun var rettet mod formen af ​​PCNA i kræftceller.

"Vores kræftdræbende pille er som en snestorm, der lukker et centralt flyselskabshub, og lukker kun alle flyvninger ind og ud i fly, der transporterer kræftceller."

Mens de første resultater er lovende, har forskningen indtil videre kun konkluderet, at AOH1996 kan undertrykke tumorvækst i celle- og dyremodeller - med den første fase af et klinisk forsøg med mennesker nu på vej.

Pillen har vist sig at være effektiv til behandling af celler afledt af bryst-, prostata-, hjerne-, æggestok-, livmoderhals-, hud- og lungekræft.

PCNA var tidligere blevet stemplet som umulig at behandle med medicin - og man håber, at gennembruddet kan føre til mere personlig, målrettet medicin mod kræft i fremtiden.