Gode og dårlige nyheder: Sådan har smittet udviklet sig den forgangne uge

Sundhed

04/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Imens størstedelen af os har været optaget af sne og regn, har SSI holdt øje med sygdomsniveauerne.

Julen og nytåret bragte danskere sammen på kryds og tværs i hele landet.

Med fem luftvejssygdomme, der alle hærger på samme tid, kunne man derfor godt frygte, at smitten ville stige markant, når så mange mennesker ses med nogen, de ikke ser til daglig.

Men nu ser forekomsten af særligt covid-19, mycoplasma og kighoste ud til at falde.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i deres ugentlige overvågning af smitten i Danmark.

”Der har været meget smitte i omløb, især med covid-19, men nu tyder den samlede overvågning på, at smitten med covid-19 har toppet. Hvis udviklingen fortsætter vil vi forvente, at det vil kunne mærkes i befolkningen indenfor de næste par uger”, siger Bolette Søborg, som er overlæge og sektionsleder på SSI.

Influenza stiger

Overvågningen viser dog, at forekomsten af influenza fortsat stiger, selvom der altså er tre af de andre sygdomme, der ser ud til at være på retyr.

"Man skal huske at smitten stadig er på et højt niveau og at influenzaen samtidigt stiger, og det derfor er vigtigt fortsat at huske på de gode smitteforbyggende råd om at blive hjemme når man har symptomer og holde god hygiejne," siger Bolette Søborg.

Antallet af danskere, der er testet positiv for influenza er på samme niveau som ugen før, men antallet af indlæggelser som følge af sygdommen er steget.