Giver håb om helbredelse: Læger finder mulig vaccine mod hudkræft

Sundhed

12/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Vaccine kan måske være helbredende.

En banebrydende vaccine mod hudkræft, der nu testes på britiske patienter, kan vise sig at være helbredende.

Vaccinen, som er den første af sin slags, udnytter den samme mRNA-teknologi, der blev brugt til at bekæmpe Covid-pandemien, og er tilpasset individuelt til den enkelte patient.

Det skriver Express.

Personlig behandling skaber resultater

Dr. Heather Shaw, den nationale koordinerende undersøger, har store forventninger til vaccinen: "Dette er noget af det mest spændende, vi har set i meget lang tid," siger hun.

Vaccinen, som har fået navnet mRNA-4157 (V940), anvender genetisk materiale til at guide nogle af kroppens celler til at producere harmløse versioner af markører, der findes på kræftceller.

Dette stimulerer immunsystemet til at genkende og bekæmpe sygdommen fremover.

Vaccinen tilpasses hver patient

"Vaccinen er helt tilpasset til patienten - du kunne ikke give den til den næste patient i køen, fordi den ikke ville fungere for dem," forklarer Dr. Shaw.

Dette individualiserede tilgang sikrer, at behandlingen er særligt effektiv. En fase to-test med vaccinen har vist lovende resultater, og den er nu under videre test i en global fase tre-studie ledet af University College London Hospitals NHS Foundation Trust.

Optimisme for fremtiden

Dr. Shaw er optimistisk omkring vaccinens potentiale: "Absolut, det er målet. Med denne terapi håndterer vi den teoretiske risiko for, at kræften kunne vende tilbage," siger hun.

Forskere håber, at behandlingen kan udslette eventuelle kræftceller, der måtte være undsluppet, og dermed føre til, at flere patienter opnår varig helbredelse uden tilbagefald.

Cancerforskning er i en spændende fase med udviklingen af cancer-vacciner, og denne nye tilgang kunne revolutionere behandlingen af sygdommen.

Mens vaccinerne viser stort potentiale, understreger eksperter vigtigheden af fortsat forskning og udvikling af langsigtede strategier til bekæmpelse af kræft.

Dr. Shaw sammenligner det med immunterapier, vi allerede kender: "Vi har længe ledt efter noget, der kunne tilføje noget til de immunterapier, vi allerede har, som vi ved kan ændre liv for patienterne."

Kilsde: Express