Forskning tyder på at bestemte fritidsaktiviteter kan øge risikoen for at udvikle en bestemt alvorlig sygdom

Sundhed

02/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Det er ikke alt, der er lige sundt for os.

Selvom havearbejde og golf ofte ses som afslappende fritidsaktiviteter, tyder ny forskning på, at disse hobbyer kan være forbundet med alvorlige sundhedsrisici for mænd.

En ny undersøgelse fra Michigan Medicine har fundet en sammenhæng mellem visse rekreative aktiviteter og en øget risiko for at udvikle Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS).

ALS er en tilstand der gradvist nedbryder nervecellerne i hjernen og rygmarven.

Det skriver Express.

Bestemte hobbyer

Forskningen har fundet at aktiviteter som golf, havearbejde, træarbejde og jagt, angiveligt øger risikoen for at udvikle ALS - Specielt hos mænd.

"Mænd, der regelmæssigt deltager i disse aktiviteter, har en højere risiko for at udvikle ALS," siger forsker Stephen Goutman, direktør for Pranger ALS Clinic og associeret direktør for ALS Center of Excellence ved University of Michigan.

Ikke samme risiko for kvinder

Studiet inkluderer 400 personer med ALS og næsten 300 uden tilstanden. Interessant nok viser resultaterne ingen signifikante sammenhænge mellem fritidsaktiviteter og ALS hos kvinder.

Det kan ifølge Goutman skyldes, at prøvestørrelsen af kvinder i studiet, er for lille.

Mulige årsager

Tidligere forskning har vist, at langvarig eksponering for visse miljømæssige faktorer, kan påvirke risikoen for at udvikle ALS. For eksempel kan udsættelse for pesticider, som ofte forekommer i forbindelse med golf og havearbejde, være en medvirkende faktor.

I træarbejde er det muligt, at eksponering for Formaldehyd kan øge risikoen.

Forskning og forebyggelse

"Vores resultater understreger vigtigheden af fremtidige studier, som inkluderer disse aktiviteter for at præcisere, hvordan de kan forstås i konteksten af ALS' forebyggelse, diagnose og behandling," siger Goutman.

Denne forskning er afgørende for at forstå, hvordan hverdagsaktiviteter kan påvirke vores langsigtede helbred, og hvordan vi potentielt kan mindske risikoen for alvorlige sygdomme som ALS.