Forskerne har fundet svaret: Dette er den "rigtige" måde at sove på

Sundhed

20/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Et lille hint: Det er ikke som manden på billedet ...

På ryggen, på maven, på siden, men hvilken side?

Vi sover alle sammen forskelligt, og mange af os bevæger kroppen i løbet af turen til drømmeland.

Men ifølge videnskaben er der faktisk en korrekt soveposition, hvis du vil undgå smerter i led og ryg.

På hjemmesiden TheConversation har en professor og en PhD-studerende være forskningen igennem, og selvom de konkluderer, at den bedste soveposition er den, du finder behagelig, så tyder undersøgelser på, at det er bedst for kroppen at ligge på siden.

Og måske er det noget, kroppen faktisk allerede ved. I en undersøgelse med 664 sovende, lå deltagerne i på siden i gennemsni 54 procent af tiden, 37 procent på ryggen og 7 procent på maven.

En række tips til en bedre søvn

Nu har vi fået den mest optimale soveposition på plads, men det er selvfølgelig ikke det eneste, der spiller ind på kvaliteten af vores timer under dynen.

Forfatterne bag artiklen opfordrer os til at finde den rigtige pude til vores foretrukne måde at sove på. Hvis den for eksempel er for tynd, kan det give muskel- og ledproblemer, og det samme kan ske, hvis du sover med en for tyk pude.

Til gengæld ser det ikke ud til, at der er nogen forskel i søvnkvaliteten, når det kommer til pudens indhold. Det er i stedet formen og højden på puden, der spiller ind.

Ydermere peger forskerne på, at den optimale temperatur i soveværelsen er 18,3 grader (mellem 15 og 19 grader), at man skal sørge for luftgennemstrømning i rummet og at nogle former for håndkøbsmedicin som antihistaminer ser ud til at gøre det nemmere at falde i søvn.

Og det sidste råd: Sørg for at komme en tur på det lille hus inden sovetid, da det mindsker risikoen for, at du skal op flere gange i løbet af natten.