Få hjælp til madpakken med madpakkehånden

Sundhed

21/08/2023

Foto: Pexels @YanKrukau
Foto: Pexels @YanKrukau

Skrevet af Emil B.

En velsmagende og nærende madpakke spiller en afgørende rolle i at give dig den nødvendige energi og velvære til en produktiv skoledag for børnene. Den giver dig ikke kun dem mere energi, men forbedrer også deres evne til at koncentrere dig. Og nu har Fødevarestyrelsen lanceret "Madpakkehånden", der skal hjælpe madpakken godt på vej.

Madpakkehånden

Det er i løbet af dagen, mens vi er væk hjemmefra, at vi indtager op mod halvdelen af vores daglige måltider. Og med Fødevarestyrelsens madpakkehånd er du godt på vej. Ifølge dem inkluderer en afbalanceret og miljøvenlig madpakke madvarer fra fem forskellige fødevaregrupper, som er symboliseret af hver finger:

  1. Brød - Prioriter fuldkornsbrød som f.eks. rugbrød eller andre fuldkornsvarianter.

  2. Grønt - Inkluder snackgrøntsager, salat eller grøntsager på brødet.

  3. Pålæg - Vælg mellem bælgfrugter, æg, ost eller kød som pålæg til brødet.

  4. Fisk - Indtag forskellige former for fisk og skaldyr.

  5. Frugt - Nyd friske og søde frugter som en del af din madpakke.

Fødevarestyrelsens pjece: 'Gi´ madpakken en hånd - godt for sundhed og klima', giver dig ny inspiration og gode råd til, hvordan du sammensætter en sund, varieret og klimavenlig madpakke. Det er baseret på De officielle Kostråd – en tilgang, der er gavnlig både for din sundhed og for miljøet.

Find idéer til, hvordan du kan inkludere grøntsager i din madpakke, eller forslag til pålæg til dit brød. Disse idéer er anvendelige, uanset om du er i alderen 2-65 år og uanset om du er barn, voksen, mand eller kvinde.

Derudover kan du også printe en A4-plakat med madpakke-idéer, som kan hænges op på fx køleskabsdøren – plakaten findes her.

Reducer madspild og udnyt rester fra aftensmaden

En smart måde at diversificere madpakken på og samtidig undgå madspild er ved at bruge rester fra aftensmaden. Du kan også planlægge at tilberede lidt ekstra til aftensmaden, så du har noget at inkludere i madpakken dagen efter. Sørg for at tage fra bordet og sætte resterne på køl, før aftensmaden serveres. Dette giver dig mulighed for at variere din madpakke og samtidig spare tid.

Der er en bred vifte af muligheder, og du kan f.eks. bruge rester af:

  • Bagte rodfrugter

  • Brune ris

  • Falafel

  • Fiskefilet

  • Fiskefrikadelle

  • Frikadelle

  • Fuldkornspasta

  • Hummus

  • Kartoffelsalat

  • Kyllingebryst

  • Kyllingelår

  • Pasta, ris eller bælgfrugter til en salat

  • Fuldkornspitabrød med fyld

  • Pizza

  • Råkost eller salat

  • Tærte

  • Æggekage

Pjecer

Fødevarestyrelsen har også udgivet en række pjecer, der giver dig inspiration til madpakken:

Foto: Fødvarestyrelsen @Madpakehånden