Er dit skærebræt hygiejnisk? Næppe, hvis det er lavet af dette materiale

Sundhed

22/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

I lang tid troede, man det forholdt sig stik omvendt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et klip fra en episode af quizshowet 'QI' fra 2020 er for nylig blevet delt på de sociale medier igen, og folk er blevet forbløffede over at lære en overraskende kendsgerning om skærebrætter.

Vært Sandi Toksvig præsenterede en række spørgsmål om restauranter for komikerne Alan Davies, Phill Jupitus, Sara Pascoe og Mark Watson. Klippet indeholdt et spørgsmål om den bedste måde at forberede mad på. Sandi spurgte: "For at forhindre bakterier, hvad bør dit skærebræt være lavet af?"

Sara svarede hurtigt: "Træ. I lang tid troede man, at skærebrætter i plast var bedre, fordi man tænkte, at træ havde små riller, hvor bakterier kunne leve og formere sig, men man fandt ud af, at plastik faktisk var værre."

99,9 procent forsvinder på 3 minutter

Sandi bekræftede, at dette var det korrekte svar, og forklarede, at 99,9 procent af de bakterier, der bliver tilføjet et skærebræt i træ, forsvinder inden for tre minutter, mens de alle stadig er til stede på et skærebræt i plast.

"En god ting ved skærebrætter i plast er, at de kan komme i opvaskemaskinen og opvarmes, men det vigtigste er at vaske dem og udskifte dem, når de bliver slidte," lød det også fra hende.

Hvis du troede, at skærebrætter i plast med deres nemme rengøring var mere hygiejniske end alternativer i træ, er du ikke alene.

En person reagerede på klippet og skrev: "Det vidste jeg ikke, men en anden tilføjede: "QI er altid overraskende informativt."

Salmonella overlever ikke træ

En undersøgelse fra University of Wisconsin fandt frem til, at bakterier, herunder salmonella, ikke overlevede på skærebrætter i træ, selvom de blev efterladt natten over.

Derimod var det tilfældet for skærebrætter i plast. Faktisk overlevede de ikke kun, men formerede sig også.

Ud over at være en bedre overflade at bruge knive på, har træ også antimikrobielle egenskaber, der tiltrækker bakterier og forhindrer dem i at reproducere.

For at holde dit skærebræt i træ rent, skal du vaske det grundigt med varmt vand og sæbe, tørre det af med en ren klud, og undgå at stable våde skærebrætter, da dette kan forårsage skimmelsvamp.