Epidemi af halskræft: Dette er den overraskende grund

Sundhed

29/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Det kan være svært at sluge for nogle, men en af grundene til, at en epidemi af halskræft lige nu florerer, skal findes i soveværelset.

Kræft i halsen er stigende. Og det har det været de sidste to årtier.

Samtidig er det også populært at give hinanden fornøjelse med munden i soveværelset. Og det er hvad flere læger nu melder ud. De to ting kan måske være relateret.

Dr. Hisham Mehanna fra University of Birmingham er en af de læger, der tror på, at der er et sammenfald mellem oralsex og halskræft. Han siger, at 70 procent af tilfældene af halskræft skyldes en virus, der bedre er kendt som HPV.

Den normalt ufarlige virus spredes gennem seksuel aktivitet.

HPV er blevet knyttet til flere former for kræft, herunder en stigning i halskræft.

Dr. Hisman Mehanna forklarer: "I de sidste to årtier har der været en stigning i halskræft i Vesten, til en grad, hvor nogle har kaldt det en epidemi."

Det er særligt en bestemt type kræft, som sætter sig i den bagerste del af halsen.

Flere læger mener, at HPV fra oralsex er den største risikofaktor for denne type kræft. Der er dog et par måder, hvor på man kan reducere risikoen på, uden at stoppe med at lege i soveværelset.

Der findes en vaccine, som det anbefales at tage.

Dr. Mehanna mener dog, at den vigtigste risikofaktor ifht. at få denne type halskræft er antallet af seksuelle partnere igennem ens levetid.

"Dem med seks eller flere seksuelle partnere gennem livet er 8,5 gange mere tilbøjelige til at udvikle orofaryngeal cancer end dem, der ikke praktiserer oralsex," fortæller Dr. Mehanna.