Enke på 105: Dette er mit morgen- og aftenritual for et langt liv

Sundhed

28/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Energifyldte Joan Prince har levet igennem fem monarker, 28 premierministre og overlevet to verdenskrige og en global pandemi. Og hun har en særlig måde at starte morgenen på, som hun mener, er hemmeligheden til hendes lange liv.

Omgivet af sin familie under fejringen af sin fødselsdag sagde hun, at hemmeligheden bag et langt liv er at spise Marmite på toast til morgenmad og drikke to glas sherry om aftenen: "Min mor plejede at smøre det virkelig tykt på, du er ikke meningen at du skal gøre det. Det har dog ikke skadet mig," og hun tilføjede: "Jeg har to glas sherry om aftenen, som hjælper mig med at sove, og det er de eneste ting, jeg gør regelmæssigt. Jeg har heller aldrig røget. Og jeg har danset meget."

Hendes ellers aktive liv

Joan blev forlovet med sin kæreste gennem to år, Granville Price, da hun var 17, men hendes mor, Eliza, sagde, at hun ikke kunne gifte sig, før hun var 21. Parret blev derefter gift 2. juledag i 1939 og flyttede ind i deres hjem i området Stocksbridge i Sheffield, South Yorkshire, hvor hun stadig bor i dag.

Oldemor til syv børnebørn elsker ballroom dans, men sagde, at Granville "ikke kunne danse overhovedet."

Det stoppede hende dog ikke fra at danse, indtil hun blev 96 år: "Jeg plejede at danse, have, male, tegne, brodere, strikke... nu er mit syn væk, så kan jeg ikke gøre det længere. Jeg plejede også at synge lidt, men det gør jeg ikke længere."

Joan arbejdede i sine forældres fiske- og pommes fritesbutik, Mill's, fra hun var 14 år, hvor hun klippede avisen. Hun blev derefter "forfremmet til disken" som 15-årig: "Pubberne lukkede klokken 10, og vi holdt åbent indtil klokken 11, så alle ville komme ned - det plejede at være så travlt." Det kostede 30 øre for fisk og pommes frites."

Da Anden Verdenskrig begyndte, drev hun en købmandsforretning ud af det, der nu er hendes stue, men måtte lukke den i 1970'erne, da supermarkeder begyndte at åbne: "Det var ikke nemt, for alt var rationeret. Vi startede på nærmest ingenting. Men jeg elskede det, og lukkede det kun ned, da de byggede butikker i nærheden. Alle blev vanvittige dengang, og jeg mistede min forretning helt," og hun rundede af: "Jeg lukkede det i 70'erne og overtog fiskebutikken."

Kilde: Express.co.uk.