En gang for alle: Kan man blive brun, selvom man bruger solcreme?

Sundhed

30/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Husker du at bruge det?

Vi nærmer os de famøse ferieuger, hvor mange danskere drager på ferie. Nogle rejser til varmere himmelstrøg, mens andre vælger at blive i Danmark. Selvom vejret ikke altid viser sig fra sin bedste side her i Danmark, er der uanset destination, god grund til at bruge solcreme.

Solcreme beskytter nemlig huden mod de skadelige UV-stråler, som kan øge risikoen for hudkræft.

Mange fravælger dog solcreme af den årsag at de ønsker at opnå en solbrun farve.

Men hvordan hænger det sammen? Kan man blive brun, selvom man bruger solcreme?

Tager bare længere tid

Kræftens Bekæmpelse skriver, at mange fejlagtigt tror, at solcreme med høj faktor (SPF) forhindrer dem i at blive brune.

Derfor vælger mange at bruge solcreme med lavere faktor, og nogle undlader helt at bruge det, men sandheden er, at du stadig kan blive brun selv når du anvender solcreme. Det tager blot lidt længere tid.

Til gengæld beskytter du din hud og forebygger solskoldning, tidlig ældning af huden og kræft.

Hvorfor bliver man egentlig brun af at være i solen?

Når du bliver brun af solen, skyldes det en proces i huden, der fungerer som en 'naturlig forsvarsmekanisme' mod den ultraviolet (UV) stråling fra solen.

Her er hvad der sker når du udsættes for UV stråling?

Når du er ude i solen, trænger solens UV-stråler ind i huden. Disse stråler stimulerer hudceller kendt som melanocytter til at producere og frigive et pigment kaldet melanin, som er det, der giver huden dens farve.

Melanin fungerer som en naturlig solcreme ved at absorbere og sprede de skadelige UV-stråler. Det hjælper med at beskytte hudceller mod UV-skader, som kan føre til hudkræft og tidlig ældning af huden.

Jo mere du udsættes for solen, desto mere melanin producerer din krop, hvilket resulterer i, at din hud bliver mørkere eller mere brun.

En lækker kulør snyder

Det er vigtigt at huske på, at selvom en solbrun hud kan opfattes som sund, så er det faktisk et tegn på, at huden har været udsat for skadelig stråling. Derfor er det vigtigt at beskytte huden mod UV-stråling, af den årsag at for meget sol kan øge risikoen for hudkræft.