Sunde øjne i sommervarmen: 3 enkle råd, hvis du bruger kontaktlinser

Sundhed

28/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Selvom sommeren er ved at gå på hæld deler optometrisk konsulent John Dreyer råd til kontaktlinsebrugere, når det kommer til sommeraktiviteter – herunder svømning i poolen og grillning.

Optometrist John Dreyers er optiker, og hans første råd er i forhold til svømning:

"Bær aldrig linsen, mens du svømmer, selv i en klorin pool," og han uddyber:

"Klorin kan dræbe de fleste bakterier, men ikke alle, hvilket betyder, at bakterier kan absorberes i dine linser og forårsage skade på dit øje. Dette kan variere fra mild øjenirritation til øjeninfektioner og endda føre til hornhindesår i mere ekstreme tilfælde."

Tjek dine solbriller

Hans andet råd er i forhold til solbriller. Måske ved du, at solbriller beskytter dine øjne mod solen, men gå ikke ud fra, at jo mørkere solbrillerne er, desto bedre. For som Dreyer advarer: "Solbriller med mørke glas, der ikke blokerer for UV-stråler, kan forårsage mere skade på dine øjne end slet ikke at bære solbriller."

Og han fortsætter: "De mørke linser får dine pupiller til at udvide sig mere, hvilket tillader mere sollys at trænge ind end hvis du ikke havde briller på."

Derfor anbefaler Dreyer at vælge solbriller, der er mærket som "100 procent UV-beskyttelse".

Han betoner, hvorfor det er så vigtigt med fuld UV-beskyttelse: "Dine øjne kan brænde i solen, ligesom din hud," og han uddyber: "Photokeratis er en midlertidig, men smertefuld, skade på hornhinden og bindehinden, som er den klare vævslag, der dækker øjets hvide dele. Det opstår, når øjnene udsættes for overdreven sollys og varme, og det kan føre til smerte, hovedpine, lysfølsomhed og endda midlertidigt synstab.

Men som han også siger: "Symptomerne forsvinder normalt inden for 48 timer, men kan mindskes med ordentlig UV-beskyttelse."

Tåreflåde ved grill

Når det kommer til at bære kontaktlinser, er det at grille en ting, du ikke behøver at bekymre dig om. Dreyer forklarer: "Kontaktlinser gennemgår en desinfektionsproces under fremstillingen, kaldet autoklavering. Her placeres de i kogende vand ved en temperatur på omkring 121°C. Linserne overlever denne proces, så de kommer ikke til at smelte, mens du laver mad på en grill."

Men røgen fra en grill kan dog føre til tåreflåd, hvilket øger risikoen for, at kontaktlinserne falder ud.