En ernæringsekspert deler 'gylden regel' for hvordan du kan holde vægten og stadig spise is

Sundhed

29/08/2023

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er da vist en meget god ting at huske!

Vægten har det med at snige sig ind på os, indtil vi en dag opdager, at vores tøj sidder strammere end tidligere.

Hvis du har undret dig over, hvordan du stopper med at tage på i vægt, har en ernæringsekspert delt en 'gylden regel' du skal følge, når du fristes til at gribe ud efter junkfood og slik.

Guna Bilande specialiserer sig i at hjælpe overvægtige mennesker med at tabe sig. Diæteksperten siger ifølge Daily Mirror, at aftenerne er et svært tidspunkt, hvor vi oftest søger trøstespisning efter en lang dag.

En enkelt slags snacks

Ifølge mediet Wales Online udtaler ernæringseksperten: "Det kan være nemt at misforstå formålet med mad. Vi bruger det til at løse vores problemer og lindre stress, men det har aldrig været og bør aldrig bruges til dette.

"Det, vi skal forstå, er, at mad aldrig vil løse vores problemer og faktisk kun vil forværre dem. For meget mad betyder, at vi tager på i vægt, at vi får lavere selvværd og forskellige sundhedsproblemer, og vi føler os ude af stand til at kontrollere vores liv. Mad har aldrig været så nemt tilgængeligt som det er nu, hvilket betyder, at vi skal være ekstremt opmærksomme på, hvad vi vælger at spise."

Så hvad er Gunas bedste råd? Ernæringseksperten anbefaler at vælge én sund snack og holde sig til den. Uanset om det er is eller grøntsager med hummus, skal du kun spise en slags snack.

Det afgørende trick

Tricket er at holde sig til den ene mad om aftenen - om den er 'sund' eller ej. Guna siger, at der ikke bør blandes snacks, ellers vil det føre til et spisefænomen, hun kalder en 'køkkendisco'.

Guna udtaler: "Mennesker, der har et problem med overspisning, føler normalt frustration, som om de ikke kan kontrollere noget. De begynder måske med de bedste intentioner og griber ud efter et æble. Så tager de måske en skive ost eller lidt brød.

"Derefter griber de måske ud efter chokoladekager og is. Snart er det chips og snacks og chokolade. Så føler de sig forfærdelige, som om alt er ude af kontrol. Denne køkkendisco kan blive ved og ved. Jeg plejer normalt at sige til folk, at de skal vælge en ting og holde sig til den.

"Hvis de begynder at spise is, så fortsæt. Du må gerne spise is, men intet andet. Hvis du begynder med chips, så er det det."

Derfor virker det

Hun forklarede begrundelsen bag hendes gyldne regel: "Tanken er, at du bliver træt af den samme mad meget hurtigere, og det gør det meget sværere at overdrive det.

"For eksempel, hvis du vælger at spise gulerodsstave og hummus, tror jeg, du hurtigt vil blive træt af det og ikke vil overspise det. Husk, at hele fødevarer har masser af vitaminer, mineraler og fibre, så du vil føle dig mæt hurtigere og i længere tid end hvis du spiser 'tomme kalorier'."

Hendes madfilosofi er, at der ikke findes en 'perfekt diæt', men i stedet bør folk spise, hvad de kan lide, og hvad der passer til deres livsstil inden for visse rammer.

For eksempel siger hun, at det ideelle måltid bør bestå af en mager proteinkilde som kylling, laks eller æg, som bør udgøre 25 procent af tallerkenen. Halvdelen af tallerkenen skal derefter dedikeres til grøntsager, og resten kan bestå af komplekse kulhydrater som kartofler, ris eller pasta.