En af de mest sejlivede Covid-myter punkteret: Nyt dansk studie viser ingen forskel

Sundhed

09/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

SSI har undersøgt 52 partier med i alt 10 millioner doser.

Særligt på sociale medier har der gennem længere tid floreret en myte om, at de første små partier af covid-19 vaccinen ikke havde samme kvalitet som de senere større partier, og at de derfor førte til langt flere bivirkninger.

Denne myte punkteres nu i en ny stor undersøgelse fra Statens Serum Institut.

Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har i et nyt stort register-baseret studie undersøgt sammenhængen mellem forskellige partier af covid-19-vaccine og risikoen for en lang række mulige bivirkninger.

Og i studiet er konklusionen klar: Der er ikke noget, der tyder på, at de første små partier af vaccine fra starten af vaccinationskampagnen omkring årsskiftet 2020/21 var ”farligere” end senere større partier.

”Vores resultater skyder en hvid pind igennem myten om at de tidlige mindre partier af Covid-19 vaccine var 'farlige'. Vi ser ingen systematiske tegn på forskelle i sikkerheden mellem partierne i vores undersøgelse,” siger professor og afdelingschef Anders Hviid, der har ledet undersøgelsen.

Russisk roulette

Myten, om at de først små partier af vaccine gav flere bivirkninger stammer bl.a. fra en analyse af nogle begrænsede data, som forfatterne bag analysen havde indsamlet via aktindsigt.

I en pressemeddelelse fra forfatterne bag denne analyse, fremgik det, at der har været talte om decideret russisk roulette, hvor nogle danskere har fået en ”god” vaccine, mens andre har fået en ”dårlig”.

”Det har hele tiden stået klart, at den tidligere analyse var kritisabel og ikke kunne bruges til at konkludere noget om forskelle på sikkerheden imellem forskellige partier af vaccine. Det har bare ikke forhindret, at myten om ”dårlige” partier har spredt sig på sociale medier. I værste fald kan det betyde, at der er folk der fravælger vaccination og risikerer alvorlig sygdom," siger Anders Hviid.

Den aktuelle undersøgelse baserer sig på 52 partier af vacciner med i alt 10 millioner doser. Forskerne har identificeret de partier, som i den tidligere analyse er blevet benævnt ”dårlige”.

Personerne, der er blevet vaccineret med doser fra de ”dårlige” partier, er herefter blevet sammenlignet med personer, der er blevet vaccineret med doser fra de ”gode” partier.

Forskerne har set på hyppigheden af 30 forskellige alvorlige bivirkninger i de første 28-dage efter vaccination uden at kunne finde systematiske forskelle mellem partierne.