Ekspert: Simpel badeværelsesrutine kan forebygge demens

Sundhed

06/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Martin Hansen

Forskning viser, at mennesker, der har færre afføringer om ugen, er mere tilbøjelige til at vise tegn på demens.

Sundhedsekspert Dr. Michael Mosley foreslår ifølge Liverpoolecho.co.uk, at du kan undgå risikoen for demens ved simpelthen at tage en skammel med dig på toilettet. Den skal hjælpe med at lette din afføring.

Ved at placere fødderne på en skammel eller enhver anden lille platform, så benene hæves, hjælper det med at rette tarmen ud og tillade lettere bevægelser for din afføring.

Ifølge Dr. Mosley er omkring 14% af mennesker i verden forstoppede. Hvilket leder frem til nogle ret alarmerende forskningsresultater, der blev præsenteret ved et møde i Alzheimer's Association i Holland sidste måned. Resultaterne viste en klar forbindelse mellem forstoppelse og en øget risiko for demens.

Forskningen viste, at mennesker, der har tre eller færre afføringer om ugen, var 73% mere tilbøjelige til at vise tegn på demens. Studier viste også, at folk havde færre gode bakterier i deres tarme - den type, der omdanner fibre til butyrat, som reducerer inflammation i kroppen.

Dr. Mosley fortæller, at butyrat "beskytter vores hjerne mod vira og andre toksiner", og at folk bør spise fiberrig mad og drikke rigeligt med vand hver dag - især hvidløg, porrer, løg, grønt og jordskokker er med til at øge butyrat.

"Hvis du har prøvet vand, motion og fiberrig mad og stadig er stoppet til, er et mere nyt forslag at se på, hvordan du sidder på toilettet. Den måde, vores anatomi er designet på, betyder, at den optimale position for at åbne vores tarme er at sidde i hug. Det holder endetarmen lige og afslapper musklen i bunden af den," forklarede Dr. Mosley.

En mere praktisk løsning er at sidde på toilettet med fødderne på en lille skammel, da dette løfter knæene til brystet.

En undersøgelse viste, at efter blot to uger med brug af en skammel, rapporterede folk, der led af forstoppelse, at de brugte mindre tid på toilettet (fra næsten seks minutter til lidt over fire), mindre anstrengelse og oplevede en "øget tarmtømning".

Dr. Mosley tilføjede desuden, at hvis du oplever forstoppelse i to uger uden forbedring, skal du tale med din læge.

Denne enkle ændring i badeværelsesrutinen kan være et vigtigt skridt i retning af at forebygge demens og fremme den generelle sundhed i din tarm.