Ekspert i madsikkerhed: Dette må du ALDRIG gøre, når du griller

Sundhed

14/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

En ekspert i madsikerhed deler enkle sikkerhedstip, de fleste ellers ignorerer i grillsæsonen, men kan føre til madforgiftning – og endda brande.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Med sommeren kommer det varme vejr og grillen stilles frem. Nu står den på burgere, hotdogs, pølser og kyllingevinger, der alle bliver smækket på grillen i løbet af sæsonen.

Dog er der nogle typiske vejl, som familier begår, når de tænder op for grillen. Det bliver delt af Mert Yashar, direktør hos House of Worktops.

Hold råt og kogt kød adskilt, mens du griller

Mert forklarer: "Den største fejl, som mange begår, er at lægge råt kød ud på et skærebræt eller tallerken, som de derefter bærer til grillen. Derefter placerer de de kogte produkter tilbage på den samme overflade for at blive transporteret til et bord, hvor krydderier, garniture og gæster venter."

Men som han siger: "Bare fordi kødet er blevet tilberedt, betyder det ikke, at det er sikkert at placere det på en overflade, der tidligere har været råt kød, da dette vil forårsage kontaminering. Og det er nemt at glemme dette, da du nok er optaget af ikke at brænde kødet på."

Lad ikke kød stå ude i varmen i længere tid

Mert fortæller, at "der alt for nemt at miste overblikket over tid, når man er vært for enhver begivenhed, men især en, der er meget social og baseret udendørs. Et andet typisk problem er at efterlade råt kød uafkølet i længere tid, mens man venter på, at grillen varmes op," og han tilføjer: "Grillmesteren kan endda finde på at dryppe den samme marinade, som de lige har lagt råt kød i, udover det kogte kød på grillen – lige før de serverer det til deres intetanende gæster."

Undgå at placere varme retter på kolde overflader og træoverflader

Et tredje tip handler om at undgå at placere varme retter på dine bordplader, da det kan forårsage blærer, samtidig med at det kan gøre det sværere for dine gæster at holde styr på, hvilke beholdere der er for varme til at røre ved.

Stil derfor glas- eller metalfade på et træskærebræt eller kølestativ, så det er nemmere at skelne – og du undgår at beskadige dine køkkenoverflader.