En professor og førende ekspert i ernæring og tarmsundhed har forklaret præcis, hvad der sker med den menneskelige krop, hvis den kun indtager forarbejdede fødevarer i sit daglige kalorieindtag.
Professor Tim Spector, som er ekspert i epidemiologi ved King's College London, optrådte på Michael Mosleys podcast - Just One Thing - for at diskutere virkningerne af forarbejdede fødevarer på kroppen.
Professor Spector sagde: "I Storbritannien har vi det højeste indtag af ultraforarbejdede fødevarer i Europa. Og det er ikke en tilfældighed, at vi også har de højeste forekomster af fedme blandt børn og fedme hos voksne og diabetes og alle disse konsekvenser.
"Det er blevet anslået, at det koster omkring 58 milliarder pund (ca. 504 milliarder kroner) om året i de tilknyttede sundhedsomkostninger, men på individuelt niveau."
”Jeg tror også, det er vigtigt at indse, at det ikke er fedtet, sukkeret, saltet, som vi troede var det eneste vigtige."
"Det er forarbejdningen er det faktum, at det er falske fødevarer. De indeholder ikke naturlige ingredienser."
"De indeholder ekstrakter af naturlige ingredienser sat sammen i en fabrik, der ligner et spiseligt fødevarestof og tilsatte smagsstoffer - og jeg tror, det vigtigste er, at folk ikke er klar over, at maden også påvirker din tarmsundhed."
Hvad er en ultraforarbejdet fødevare?
Ifølge British Heart Foundation har ultraforarbejdede fødevarer typisk fem eller flere ingredienser.
De har en tendens til at indeholde mange tilsætningsstoffer og ingredienser, der ikke typisk bruges i hjemmelavet mad, såsom konserveringsmidler, emulgatorer, sødestoffer og kunstige farver og smagsstoffer. Disse fødevarer har generelt en lang holdbarhed.
Ultraforarbejdede fødevarer indeholder ofte høje niveauer af mættet fedt, salt og sukker, og når vi spiser dem, efterlader vi mindre plads i vores kost til mere nærende fødevarer.
Det er også blevet foreslået, at tilsætningsstofferne i disse fødevarer kan være ansvarlige for negative sundhedseffekter.
Eksempler på ultraforarbejdede fødevarer
Nedenstående er eksempler på ultraforarbejdede fødevarer, du måske indtager regelmæssigt:
flødeis
skinke
pølser
chips
masseproduceret brød
morgenmadsprodukter
kiks
yoghurter med frugtsmag
whisky
gin
rom
instant supper
kulsyreholdige drikkevarer
Hvad sker der, hvis jeg kun indtager forarbejdede fødevarer i 10 dage?
Sundhedseksperterne deltog begge i et eksperiment, hvor de kun indtog forarbejdede fødevarer i 10 dage - hvor Michael diskuterede de alvorlige konsekvenser, det havde for hans helbred.
Michael sagde: "For et par år siden besluttede jeg at sætte mig selv på en junkfood-diæt, og jeg ville gøre dette i to uger. Jeg havde ting som frosne måltider, at gå ud til burgere og chips og stegt kylling og have usunde drikkevarer, som milkshakes og andre ting.
”Jeg nåede i hvert fald at tage omkring tre kilo på på to uger, og min talje udvidede sig med tre centimeter.
"Det, der virkelig var imponerende på en dårlig måde, var, at mit blodsukker gik tilbage til diabetisk område efter at have været helt sundt, og mit blodtryk steg også.
"Og jeg udviklede også disse vanvittige trang til det her, og det sænkede virkelig mit humør."
Professor Spector havde en "surrogatsuger" i form af sin søn, der som universitetsstuderende havde en tendens til at indtage mere forarbejdede fødevarer end sin far.
Tims søn gik med til at holde sig til en diæt af ren McDonald's og andre takeaways i 10 dage, og det er, hvad der skete.
Professor Spector sagde: "Han sagde, ja, jeg elsker at spise alle mine måltider på McDonald's i 10 dage. Det lyder perfekt.
"Hans studievenner var meget jaloux, men det fungerede ikke helt så godt for ham. Så efter fire dage vil han stoppe. Han havde det ret dårligt, og han klarede sig alligevel ikke særlig godt akademisk, men det gjorde han endnu værre på det tidspunkt.
"Det er klart, du ved, jeg var læge og også en bekymret forælder.
"Så, da han kom tilbage efter fire dage og sagde, at han gerne ville give op, og jeg sagde nej!
"Og det var det, vi gjorde. Og han fortsatte, og han blev faktisk mindre sulten.
"Interessant nok begyndte det at komme til ham. Han tog dog på i vægt, og han så forfærdelig ud. Det værste er, at han tabte sig. Jeg tror, det var 30 eller 40 procent af hans art i hans tarmmikrobiom."
Hvad fandt eksperterne ud af?
Både Michael og Tim var enige om, at det at spise forarbejdede fødevarer i størstedelen af dine måltider virkelig kan have en negativ indvirkning på dit mentale og fysiske helbred.
Tim sagde: "Dette er et godt eksempel på, hvad den britiske offentlighed gør, ved at spise 57 procent i gennemsnit af alle deres kalorier gennem ultraforarbejdede fødevarer.
"Det er næsten 70 procent hos børn, og det er et gennemsnit.
"Så når du tror, at mange mennesker spiser over 90 procent af alle deres kalorier som ultraforarbejdede fødevarer - slår de deres tarmmikrober ud.
"De øger deres appetit, de sænker deres humør - er det virkelig en overraskelse, at vi er sådan en syg nation?
"Og vi opfordrer til, at det er billigt, det bliver annonceret, det er på vores skoler overalt.
"Så det er derfor, det er nummer et på min liste over ting, man skal undgå i en sund livsstil."