Efterlyser øget indsats via e-Boks: Kræftekspert slår alarm

Sundhed

23/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er nye kræfttal, der bekymrer eksperten.

På trods af muligheden for at opdage tarmkræft tidligt og redde liv, er interessen for den landsdækkende screening for tarmkræft faldende.

Screeningen, der blev indført tilbage i 2014, inviterer alle danskere mellem 50 og 74 år til at sende en afføringsprøve til undersøgelse hvert andet år.

Nye tal viser dog, at deltagelsen blandt de førstegangsinviterede er faldet med fire procentpoint på ét år, og samlet set deltog kun 59,8 procent af de inviterede i 2022 mod 61,1 procent året før.

Det skriver Politiken.

Faldet i deltagelse bekymrer Morten Rasmussen, formand for Dansk Tarmscreeningsdatabase og chef for tarmkræftscreeningen i Region Hovedstaden.

Han lægger ikke skjul på, at screeningen har fundet 714 personer med tarmkræft og 5 tilfælde af kræft i endetarmsåbningen i det seneste år:

"Det er 719 tilfælde af kræft, som vi ikke havde fundet så tidligt uden screening", siger han, og tilføjer, at tidlig opdagelse ofte muliggør fjernelse af kræften ved operation uden behov for kemoterapi.

Cirka 4000 danskere får årligt konstateret kræft i tyk- og endetarm, og cirka 1.800 dør årligt af disse sygdomme.

Derfor er det kritisk at få flere til at deltage i screeningen, især da data viser, at to ud af tre kræfttilfælde fundet gennem screening opdages i et tidligt stadie.

Andre forskningsresultater støtter op om, at det nationale screeningsprogram siden 2014 har forbedret overlevelsen, med en næsten halvering af den aldersjusterede dødelighedsrate for tyktarms- og endetarmskræft.

Screening afslørede symptomfri kræft

66-årige Astrid Larsen fra Hammerum ved Herning er et eksempel på en succesfuld screening. Som 61-årig blev hun indkaldt til koloskopi efter at have fundet spor af blod i sin afføringsprøve.

Hun fortæller hudløst ærligt, at hun ikke havde nogle symptomer før hun blev screenet, men efter en hurtig operation og opfølgende behandling har hun netop fået sin sidste CT-scanning og er glad for at have deltaget i screeningen.

Janne Bigaard, overlæge og projektchef for screening i Kræftens Bekæmpelse, påpeger, at det er førstegangsinviterede omkring 50 år, mænd, kortuddannede og folk med en anden etnisk baggrund, som har lav deltagelse.

Hun opfordrer derfor til en øget indsats for at minde folk om, at screeningen overhovedet er en mulighed, og det skal ske både via e-Boks og sms.