Druer og 7 andre madvarer, du aldrig bør give barnebarnet

Sundhed

16/06/2024

Foto: Pixabay

Skrevet af Kathrine Frich

Madvarerne er farligere end man lige skulle tro.

Det er vigtigt at give børn en række forskellige fødevarer for at udvide deres paletter og introducere dem til nye teksturer og smag.

Det skriver Mirror.

Børn har også brug for en sund afbalanceret kost, så de får en bred vifte af næringsstoffer for at hjælpe dem med at forblive sunde.

Lad dem stå på hylden

Men der er nogle fødevarer, som er bedst at undgå, når det kommer til yngre børn.

En barnepige har delt nogle råd med forældre og afsløret fem fødevarer, hun ikke vil give til børn under seks, fordi de er en kvælningsfare.

Danielle Manton-Kelly, der er kendt som The Enchanted Nanny, tog til sociale medier for at forklare, hvorfor nogle snacks bare er bedre at lade stå på hylderne.

Først den klassiske runde slikkepind. På grund af deres størrelse og hårde tekstur kan de nemt sætte sig fast i luftvejene og vil ikke blive nedbrudt.

"Jeg undgår dem bare som pesten," siger Danielle.

Bliver ikke nedbrudt

Druer er også på listen.

"Sagen ved disse fødevarer er, at de ikke opløses, de nedbrydes ikke, så hvis de sætter sig fast, sidder de fast. De kommer ikke til at smelte eller ændre form," advarer hun.

Det samme gælder andre små frugter og grøntsager, som cherrytomater og større blåbær.

Hvis du serverer dem, er det vigtigt at skære ned i mindre stykker.

Cocktailpølser kan også være problematiske. Skindet på de små pølser er ofte sværere for børn at nedbryde i munden, hvilket betyder, at de heller ikke let opløses, hvis de sidder fast i halsen.

Sidder fast i halsen

Skumfiduser udgør også en risiko for yngre børn på grund af deres størrelse og tekstur.

"Hvis de satte sig fast i luftvejene, vil de ikke bevæge sig," siger Danielle og fortsætter:

"Det bliver virkelig, ekstremt svært at få det ud, fordi de er lette og klistrede, og de er på størrelse med en luftvej."

Og endelig, da popcorn er "lette som en fjer", kan det nemt sætte sig fast i børns luftveje, hvis de trækker vejret kraftigt, når de griner eller bevæger sig rundt.

"Hvis du giver popcorn til et barn over seks år, så sørg for, at de sætter sig ned, og at de ikke bliver distraheret, mens de spiser det," råder Danielle.