Du kan smage et af dem: 9 kræftsymptomer, du ikke må ignorere

Sundhed

11/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vidste du det?

Vidste du at der var et symptom på kræft du kan smage?

Omkring 3.034 mennesker mistede livet til kræft i mundhulen i Storbritannien sidste år - det er en stigning på 20 procent i de sidste fem år, viser data fra Oral Health Foundation.

Det skriver Mirror.

Smager du blod?

Næsten 9.000 tilfælde blev diagnosticeret i Storbritannien sidste år, en stigning på 34 procent i forhold til for ti år siden.

Mens et af de mest almindelige tegn er et sår, der ikke heler, har eksperter advaret om, at der også kan være et symptom, du kan smage.

Læger ved Cancer Research UK advarede om, at mennesker, der udvikler kræft i munden, ofte oplever blødninger i munden. Så hvis du kan smage blod, og der er dråber i munden sammen med en følelsesløshed, er det tid til en tur til lægen.

Selvom dette er et af de mindre almindelige tegn, sagde eksperterne, at der er otte andre, du også skal kende.

Otte andre symptomer

  1. Sår: Et sår i sig selv er normalt ikke et problem og vil forsvinde inden for et par dage. Men hvis det ikke heler, så siger eksperter, at dette er et almindeligt tegn på mundhulekræft.

  2.  Smerter: "Smerte, ubehag eller hævelse i munden, der ikke går væk, er det andet mest almindelige symptom på mundkræft," hedder det i vejledningen.

  3. Røde eller hvide pletter: Ændringer i din mund kan være et tegn på mundkræft, sagde eksperterne. Dette omfatter røde pletter, kendt som erythroplakia, og hvide pletter kaldet leukoplakia.
    Disse er ikke kræft, men hvis de ikke behandles, kan det føre til sygdommen.

  4. Problemer med at sluge: Hvis du har smerter, når du spiser, en brændende fornemmelse, når du tygger eller har problemer med at synke, kan disse være forårsaget af kræft i munden.

  5. Taleproblemer: Kræft i din mund eller hals kan påvirke din stemme, "Din stemme kan lyde anderledes. Den kan være mere stille, husky eller lyde, som om du er forkølet hele tiden. Eller du kan sløre nogle af dine ord eller have problemer med at udtale nogle lyde," fortæller lægerne.

  6. En klump i halsen: Du kan have en klump i nakken eller halsen på grund af en forstørret lymfeknude. Hævelse i en eller flere lymfeknuder i nakken og halsen er et almindeligt tegn på både mund- og mundhulekræft.

  7. Vægttab: At tabe sig utilsigtet er et almindeligt tegn på alle kræftformer. Mund- og mundhulekræft kan gøre det smertefuldt at spise og svært at synke. Dette kan forårsage vægttab, sagde eksperterne.

  8. Dårlig ånde: Mange mennesker lider fra tid til anden med dårlig ånde, og det er normalt på grund af den mad, vi har indtaget. Men hvis du har kræft, kan dårlig ånde være værre eller ske oftere, advarede eksperter