De unge mennesker har telefonen i lommen, i hånden eller foran ansigtet næsten hele tiden. Det er det første mange af dem kigger på, når de vågner, og det sidste, de lægger fra sig, inden de skal sove.
Med de unges mobilverden har de altid informationer og indtryk lige ved hånden. De kan vise dig opskrifter, videoer og direkte forbindelse til familiemedlemmer. Alt sammen på et splitsekund og på en måde, så selv de skarpeste pensionister kan have svært ved at følge med.
En teknologisk verden
Der følger flere gode ting med den teknologiske udvikling. Se for eksempel på dit fjernsyn, hvis du ejer sådan et. Det giver mange timers god underholdning og adgang til vigtige nyheder. Men der er en bagside af teknologien; afhængighed.
De unge mennesker bliver psykisk påvirkede af deres telefoner og endda i et stort og skræmmende omfang. Det undersøgte forskere hos University of Malaga, der i et projekt med næsten 100 frivillige mellem 15 og 24 år fik overvåget deres mobilforbrug i tre uger.
Afhængighed, angst og ubehag
I forsøgets første uge blev forsøgspersonernes mobiler overvåget med deres normale forbrug. Det viste skræmmende nok, at de i gennemsnit brugte 5 timer om dagen på deres telefon og 4 af de timer på sociale medier, blandt andet de populære video- og billedmedier TikTok og Instagram.
I forsøgets anden uge blev de frataget mobilerne og bedt om at skrive deres oplevelser i en dagbog. De unge oplevede ubehag, usikkerhed og afhængighed, og blandt forsøgspersonerne var der også en, der beskrev det som værre end et rygestop.
Da de unge forsøgspersoner fik deres telefoner tilbage i forsøgets tredje uge, steg forbruget med det samme til samme niveau som den første uges 5 timer. Men forsøget fik flere af de unge til at indse, hvilke konsekvenser deres mobilafhængighed har for deres hverdag.