Derfor tager coronavirus længere tid at komme sig over

Sundhed

12/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Mange, der har haft coronavirus, har oplevet, at virussen bliver i kroppen i meget længere tid, end andre influenzalignende symptomer gør. Men indtil nu har læger og forskere ikke vidst, hvorfor det var.

Spreder sig langt mere end andre virusser

Selvom COVID-19 er defineret som en luftvejsinfektion, er den bestemt ikke begrænset til en region i kroppen, som de fleste af os nok har opdaget.

En lang række obduktioner viser nemlig, at sygdommen spreder sig til hele kroppen som lungerne, hjertet, milten, nyrerne, leveren, tyktarmen, thorax, muskler, nerver, forplantningskanalen, øjet , og hjernen.

Og ikke nok med det så viser det sig også, at rester af sygdommen stadig sidder i kroppen i mange måneder efter, personerne ellers har følte sig "raske".

Det omfattende studie af COVID-19

I studiet undersøgte de omhyggeligt 44 kroppe. Her fandt de fandt tegn på virussen, den såkaldte messenger-RNA.

De fandt det overraskende resultat, at i de senere stadier af COVID-19 fandt beviser for, at lungerne mindre inficerede end resten af stederne, der ikke vist så meget tegn på forbedring.

Et andet spørgsmål var, hvordan sygdommen sygdommen overhovedet kunne sprede sig til så mange forskellige steder af kroppen.

Undersøgelsen viste ikke rester i blodplasm, som er den måde, sygdommen ellers rejser i kroppen på. Det tyder altså på, at sygdommen har fundet en helt anden måde at rejse i kroppen på.

Det skal studiet bruges til

Studiet skal bruges til at forstå, hvordan man kan blive til at behandle COVID-19, og særligt de langsigtede symptomer, som mange fortæller, de har i flere måneder efter, sygdommen ellers er forsvundet.

Et antiviralt middel, der allerede er ude nu, kan være endnu en vej for det. Det er det såkaldte Paxlovid, der kan hjælpe immunforsvaret med at nå væv, organer og vækser. Steder, som ellers er svære at nå for vores immunforsvar.