Babyekspert hjælper forældre med søvnmangel: Deler 6 tips til en bedre nattesøvn for både dig og baby

Sundhed

02/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

De fleste forældre ved hvordan det er at være i konstant søvnmangel, men måske kan en af rådene her hjælpe.

Alle forældre med nyfødte har søvnmangel - de skal vågne flere gange om natten for at se til deres grædende babyer.

Det skriver Mirror

Med mangel på søvn kan det være svært at fungere om dagen, og som Rosey Davidson mor-til-tre  fandt ud af, blev hun en 'skal af sit tidligere jeg'.

Den 40-årige mor skulle stå op 10 gange om natten for at tjekke til sin førstefødte Daisy, som nu er 10.

Vil hjælpe udmattede forældre

Efter hun begyndte at forske og uddanne sig til at blive søvnkonsulent for spædbørn, fandt hun måder, hvorpå hendes lille pige kunne komme til at sove med lethed - og har nu afsløret sine eksperttips, der har 'ændret liv' for udmattede forældre.

"Daisy sov slet ikke godt. Hun var oppe omkring 10 gange om natten," huskede Rosey om kampene ved at være nybagt mor. Jeg var udmattet, jeg blev en skal af mit tidligere jeg, og jeg tænkte bare, 'det kan ikke fortsætte sådan' tænkte hun."

Hun begyndte at undersøge, hvad hun kunne gøre for at hjælpe sin datter og fik støtte fra en praktiserende læge og barnepige, hun kendte.

Med en holistisk tilgang fandt hun frem til, at subtile ændringer af Daisys miljø havde en stor indflydelse.

Overvej sovemiljøet

Forældreeksperten overvejede sin datters personlighed, hendes sovemiljø og generelle livsstil – og inden for få uger fik Rosey endelig knækket koden til sin lille piges søvnrutine.

"Jeg havde læst alle babybøgerne og troede, at jeg kunne alle tricks, men tilsyneladende virkede intet" sagde hun og fortsatte:

"Jeg havde kæmpet i fem måneder, og inden for få uger efter at have prøvet metoden, faldt hun i søvn"

Moren begyndte at uddanne til, at blive ekspert i babysøvn i oktober 2016, før hun lancerede sin egen virksomhed - Just Chill Baby Sleep - som tilbyder forældre rådgivning om spædbørns sengetid.

Bedste tips til at få en bedre nattesøvn: 

Naturligt lys

Roseys råd: "Kom ud i det naturlige lys, ideelt om morgenen. Det kan føles som det sidste, du har lyst til at gøre, når du har haft en søvnforstyrret nat, men eksponering for naturligt lys, især om morgenen, kan hjælpe vores indre kropsur til at vide, hvornår vi skal slukke og gå i seng om aftenen. Dette er det samme for din baby. Frisk luft og naturligt lys vil også give os en følelse af energi til at overkomme dagen, selvom vi er trætte."

Regelmæssig rutine

"Hav en fast rutine for dig og din baby," har Rosey instrueret. "At starte og afslutte din dag på nogenlunde samme tidspunkt er virkelig nyttigt for din og din babys indre kropsur. Det vil også hjælpe dig til at begynde at lægge mærke til et mønster i din babys lur. Du kan begynde at forudsige, hvornår de bliver trætte og skal sove. Dette ender med at give forældre mere fleksibilitet, da det er nemmere at planlægge din dag og komme ud."

Sovemiljø

Rosey fortsatte: "Overvej om jeres søvnmiljø er optimalt. Få nogle mørklægningsgardiner til dit eller jeres soveværelse, hvis du ikke har. Dette kan gøre hele forskellen med at vågne tidligt om morgenen, og at slå sig ned om aftenen, når det stadig er lyst udenfor. Mørket hjælper os med at falde i søvn og forblive i søvnen. Tænk over, hvad de har på - sørg for, at de ikke har det for varmt eller for koldt. Tænk på, hvad de sover i - er det sikkert? Sørg for at have en fast, flad madras, der er fri for løst sengetøj. En babysovepose er en god investering, da de forbliver sikre, når de først er på farten."

Dag/nat balance

"Tænk på balancen mellem dag- og nattesøvn," foreslår Rosey. "En baby, der sover hele dagen, vil sandsynligvis være vågen om natten, men babyer har også brug for at sove i løbet af dagen, så de ikke bliver overtrætte. Overvej en regelmæssig, alderssvarende og forudsigelig rutine. Babyer har godt af at vide, hvad der kommer næste gang."

Uafhængighed

"Tænk over, hvordan din baby falder til ro - er det, du laver, bæredygtigt?" spørger Rosey. "Hvis du gynger dem i søvn gennem natten, for eksempel, kan det være på tide at gå væk fra dette. Der er intet galt i at hjælpe din baby med at sove, men du vil måske opleve, at det på længere sigt hjælper dig med at komme væk fra disse vaner. At hjælpe din baby med at falde i søvn selvstændigt er noget, man skal sigte efter på sigt, men det haster selvfølgelig ikke.Man skal tage den tid det tager"

Hold det køligt

"Vi ønsker naturligvis ikke, at vores babyer skal fryse, men vi sover alle lidt bedre, når tingene er på den køligere side," tilføjer Rosey. "Den optimale temperatur i sit soveværelse skal være mellem 16-20 grader."