Ældre er særligt udsatte: Covid-19-smitte er nu på middel niveau

Sundhed

11/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Væktsraten betegnes som "meget kraftig".

Det er nok de færreste danskere, der bekymrer sig som sådan noget som forkølelse og andre luftvejssygdomme, når det er sommer.

Ikke desto mindre er Covid-19-smitten i det danske samfund nu steget så meget, at Statens Serum Institut betegner det som et "middel" niveau.

Det viser den seneste smitteovervågning fra SSI.

Kraftig stigning

Kigger man på spildevandsmålingen er der ligeledes noget, der tyder på, vi måske skal til at være en anelse påpasselige.

Spildevandsovervågning viser covid-19-smitten i samfundet generelt, og her er der over de seneste uger set en "kraftig" stigning på hele 47 procent.

Det er den andenhøjeste kategorisering, SSI gør brug af. Hvis væksten er over 50 procent, betegnes den som "meget kraftig".

Hovedstaden trækker op

Ser man på incidenstallet, som angiver hvor mange smittede, der er per 100.000 indbyggere, er der en region, der skiller sig klart ud i statistikken.

For hvor Region Midtjylland, Nordjylland, Syddanmark og Sjælland ligger mellem 2,3 og 3,3 i incidenstal, ligger Region Hovedstaden helt oppe på 8,9.

Det er antallet af bekræftede tilfælde, og derfor kan der altså være et skyggetal.

At det lige er hovedstaden, der ser ud til at være så påvirket af Covid-19 giver fint mening, da der er mange mennesker på gaderne, mange turister og generelt mindre afstand mellem mennesker.