5 tidlige knoglekræftsymptomer, da 76 % ifølge ny forskning går udiagnosticeret

Sundhed

07/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Mere end tre fjerdedele af tilfældene med primær knoglekræft fejldiagnosticeres i begyndelsen. Det viser overraskende ny forskning fra Storbritannien. Det her skal du holde øje med.

Danskere såvel som briter er langsomme til at genkende sygdommen i dens tidlige stadier, og eksperter advarer om, at læger ofte afskriver symptomer som mindre sundhedsproblemer.

Men der er nogle karakteristiske tegn at holde øje med for at give dig den bedste chance for at opdage tilstanden, før den spreder sig.

Ifølge Bone Cancer Research Trust (BCRT), den britiske udgave af Kræftens bekæmpelse, inkluderer de fem mest almindelige symptomer:

  • Konstant eller intermittent knoglesmerter, der ofte bliver værre om natten

  • En knude, hævelse eller betændelse over knoglen

  • Problemer med mobilitet såsom stive led eller nedsat bevægelse

  • En uforklarlig halten eller nedsat bevægelsesområde

  • Let tendens til blå mærker

Nogle patienter kan også opleve træthed, svedtendens, feber, vægttab, tab af muskeltonus og knoglebrud. Ca. 45 mennesker diagnosticeres med knoglekræft hvert år i Danmark. Og ca. en tredjedel er børn og teenagere.

En undersøgelse foretaget af BCRT viste, at 76 procent af tilfældene fejldiagnosticeres i begyndelsen, og det tager i gennemsnit otte besøg hos sundhedspersonale, før der henvises. En fjerdedel af personer venter derefter syv måneder på at få stillet en diagnose, og 13 procent venter mere end et år.

Aktivister siger, at symptomer ofte fejlagtigt bliver taget for vækstsmerter, sportskader, gigt, senebetændelse og forstrækninger.

Tidlig diagnose øger markant overlevelseschancer

Tidlig diagnose af denne sygdom såvel som andre kræftsygdomme forbedrer dramatisk resultaterne for patienter og reducerer behovet for potentielt livsforandrende behandlinger og operationer, ifølge BCRT.

I en udtalelse fra 2020 tilføjede Dr. Jasmine Parkinson, forsknings- og bevillingschef hos Children with Cancer UK: "Alt for mange små børn slipper igennem nettet med hensyn til knoglekræftdiagnose, og det er afgørende, at vi handler. En tidlig diagnose kan virkelig gøre forskellen mellem liv og død."

Der er fire hovedtyper af knoglekræft:

  • Osteosarkom (den mest almindelige, der normalt påvirker børn og voksne under 20)

  • Ewing-sarkom (almindelig hos personer i alderen 10 til 20)

  • Chondrosarkom (plejer at påvirke voksne over 40 år)

  • Chordom (en sjældnere form, der ofte diagnosticeres hos voksne)

Behandlingen vil afhænge af kræfttypen og -stadiet, men involverer ofte kirurgi, kemoterapi, stamcelletransplantationer, strålebehandling og protonstråleterapi.