5 symptomer, du ikke må ignorere: Kan være tegn på tarmkræft

Sundhed

21/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Tarmkræft er blandt de mest almindelige kræftformer, og desværre er der i øjeblikket ingen helbredende kur, men efterhånden flere gode behandlingsmuligheder. Men en af de mest afgørende faktorer for helbredelse er noget, du selv kan gøre.

En person, der aktivt bidrager til at øge bevidstheden om tarmkræft, er Anna, en erfaren specialist i tarmkræftscreening fra Sandwell og West Birmingham NHS Trust i England.

Anna har under brugernavnet @swbhnhs valgt at bruge det populære sociale medie, TikTok, til at dele vigtige advarselssignaler og rådgive om, hvordan man genkender symptomerne på tarmkræft.

I kampen mod tarmkræft er oplysning og tidlig handling vores bedste redskaber. Så Anna opfordrer til at sørge for at være opmærksom på dine kropssignaler og at opfordre andre til at gøre det samme.

Det skal du gøre

Anna's engagement i at dele information om tarmkræft kommer på et tidspunkt, hvor tidlig opdagelse spiller en afgørende rolle i behandlingen af denne sygdom.

Hendes opslag på TikTok tjener som en påmindelse om, at det er afgørende at være proaktiv og informeret omkring ens egen sundhed – og så har hun én klar opfordring:

Kontakt din læge, hvis du oplever symptomer!

Her er symptomerne

  • Blødning fra din ende og/eller blod i dine afføring

  • Vedvarende og uforklarlige ændringer i afføringsvaner

  • Uforklarligt vægttab

  • Ekstrem træthed uden åbenlys årsag

  • Smerter eller knude i din mave

Hurtig handling øger chancen for helbredelse

Når Anna deler symptomerne og opfordring til at tage dit helbred alvorligt, så er en af de vigtigste budskaber, at du bliver opmærksom på dit helbred.

Anna understreger kraftigt vigtigheden af at tage handling ved den mindste mistanke om tarmkræft. Hvis du oplever nogen af ​​disse symptomer, især i tre uger eller mere, skal du straks kontakte din læge. Tidlig diagnosticering kan være afgørende for vellykket behandling og forbedring af prognosen.

Kilde: Express