3 vigtige tegn på alkoholafhængighed

Sundhed

10/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Kender du de tre vigtigste tegn på, at alkoholforbruget har taget overhånd?

Selvom mange danskere nyder alkohol i sociale sammenhænge, er det vigtigt at være opmærksom på tegn på alkoholafhængighed. Ifølge organisationen Drinkaware, er der tre nøgletegn, som læger ofte ser efter.

1. Nedsat kontrol over alkoholforbrug

Et tydeligt tegn på alkoholafhængighed er, hvis du har svært ved at kontrollere længden og mængden af dine drikkesessioner. Dette kan inkludere at drikke mere end planlagt eller at drikke ved upassende lejligheder.

2. Øget prioritet til alkohol

Hvis du begynder at prioritere alkohol over daglige aktiviteter og ansvar, kan det være et tegn på et problem. Det kan betyde, at alkohol bliver vigtigere end din sundhed, eller at du fortsætter med at drikke trods negative konsekvenser for dit helbred eller dit liv.

3. Uønskede effekter på fysisk eller mental sundhed

Et nøgletegn på alkoholafhængighed er, hvis du oplever negative virkninger på din fysiske eller mentale sundhed på grund af dit alkoholforbrug. Dette kan inkludere behovet for at drikke mere for at føle alkoholens effekter eller opleve abstinenssymptomer.

Hvordan reducerer du dit alkoholforbrug?

Hvis du er bekymret for dit alkoholforbrug, er det første skridt at konsultere en læge. De kan give råd og støtte til, hvordan du kan håndtere dine drikkevaner og sikkert skære ned. Dette kan involvere rådgivning, medicin eller afgiftningstjenester.

Der er også mange velgørende organisationer og støttegrupper, du kan deltage i eller tale med, herunder Alkohol & Samfund og Blå Kors.

Det er afgørende for danskere at være bevidste om deres alkoholforbrug og at være opmærksomme på tegnene på alkoholafhængighed. Ved at forstå disse tegn og tage skridt mod et sundere forhold til alkohol kan man sikre sig et sundere og mere afbalanceret liv.

Det kan også være en hjælp, hvis man oplever et familiemedlem på grænsen af afhængighed. I Danmark er der kommet et øget fokus på særligt unges drukkultur, hvilket blandt andet er blevet undersøgt i dokumentaren "Børn på druk" på TV2.

Kilde: The Sun