3 lette måder at passe på dig selv i vintermånederne

Sundhed

28/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Om et banker vinteren for alvor på døren. Tiden med kolde dage, lange mørke nætter og forkølelse og influenza er næsten over os. Men selvom få af os ser frem til vinteren med megen entusiasme, er det muligt at nyde, selv når termometeret styrtdykker. Her får du 3 metoder.

Få en influenzevaccination

Influenza kan få dig til at føle dig ad h til med dage, hvor du ligger i sengen med smerter i kroppen. Og det er endnu værre, hvis du derefter giver det videre til en elsket.

Så beskyt dig selv og andre ved at blive vaccineret mod virusset.

Du kan fx gøre det:

  • Spørg hos din praktiserende læge og få en tid til vaccination

  • Spørg din jordemoder eller fødselslæge, hvis du er gravid

  • Spørg hos en vaccinationsklinik og få en tid til vaccination

  • Se på apoteket.dk hvilke apoteker, der tilbyder vaccination, eller spørg på apoteket

  • Se efter vaccinationstilbud i din lokalavis

Sund mad til sundt helbred

Om vinteren er det sværere at holde sig til sund kost. De kolde og mørke nætter får dig til at længes efter trøstende mad og søde sager. Men det er en tid, hvor du virkelig bør spise så godt som muligt, fordi indtagelse af de rigtige fødevarer kan styrke dit immunsystem, så det beskytter dig bedre.

Og hvis du bliver syg, kan en sund og afbalanceret kost støtte din bedring og dit velvære.

Sørg derfor for at fylde din tallerken med masser af frugt og grøntsager, fuldkorn, nødder, frø, bønner og linser for at give din krop, hvad den har brug for. Fed fisk, mørk chokolade og grøn te er også meget godt for dig.

Hvis du har svært ved det, kan du prøve at planlægge på forhånd og lave mad i portioner, så du altid har masser af lækre, sunde måltider i køleskabet og fryseren.

Besøg venner

Det er let at føle sig nede om vinteren, og faktisk menes det, at hver tredje af os lider af Seasonal Affective Disorder (1).

At blive indendørs og se fjernsyn hjælper dig ikke. I stedet vil det hjælpe med at komme ud, møde venner og lave sjove ting for at øge dit humør.

At se dine venner har mange fordele for din mentale sundhed. Det lindrer ikke kun en følelse af isolation og ensomhed, det giver dig også en følelse af formål, gør dig gladere og hjælper med at reducere hverdagens stress.

Hvis du har det skidt, skal du forsøge at møde mennesker udendørs i en park eller et andet smukt udendørs område.

Og hvorfor ikke tage en ny hobby op? Det hjælper ikke kun med at få tiden til at gå og mindske eventuel klaustrofobi, det får dig også ud og omkring og ivrig efter at møde nye mennesker.