23% lavere risiko for at udvikle alzheimers: Dette bør du spise

Sundhed

14/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Det er en dejlig ting at blive ældre, når det er med udsigten til dejlige oplevelser, mere tid til familie og til det, du holder af. Men det kan den frygtelige og udbredte demenssygdom alzheimers ødelægge. Men nu er der spændende nyt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste, der er i pensionsalderen, ved, hvad alzheimers og demens er. Og det er der desværre uhyggelige årsager til, fordi mange bliver ramt af det eller kender nogen, der gør.

Den korte beskrivelse af sygdommen er, at det påvirker især hukommelsen og dele af hjernen. For nogle kan det være svært at huske navne, opskrifter eller lignende, hvor andre glemmer deres ting eller får markante humørændringer. Og som med alle andre sygdomme er det naturligvis noget, vi alle sammen helst vil undgå. Det kan der nu være gode nyheder i forhold til.

Bedre betingelser

De mest almindelige risikofaktorer for at få demens er alder og gener, og de to faktorer kan der ikke ændres på. Men kost er også en risikofaktor, og her giver ny viden gode muligheder for at mindske risikoen for at få sygdommen.

Det spiller i sin enkelthed sammen med at kost generelt er en grundsten for et godt helbred. Nu er der forskning, som beviser at en særlig sammensætning af fødevarer kan reducere din risiko for at få forskellige typer demenssygdomme.

Det skal du spise

Det er nok ikke alle, der vil vælge at leve evigt, hvis de får valget, men det er formentlig de fleste, der ønsker at skabe de bedste betingelser for et langt og godt liv. Det kan også mindske din risiko for alzheimers og demens sygdomme - og hvad skal du så spise?

Middelhavsdiæt! Det er, hvad du skal stræbe efter. Det er en kost, der primært består af frugt, grøntsager, nødder, bælgfrugter og skaldyr. Det sundhedsmæssige rigtige i denne type diæt er, at den er spækket med næringsstoffer, der hjælper med at booste blodgennemstrømningen til hjernen.

Forsøgets resultater

Forskningen er lavet på mere end 60.000 briter, der alle var over 60 år.

Deltagerne blev undersøgt i gennemsnit i ni år og skulle udfylde spørgeskemaer om deres madindtag og de deltagere, der spiste mest af de ovennævnte fødevarer, var 23 procent mindre tilbøjelige til at udvikle Alzheimers sygdom