Blev beskyldt for at ødelægge folkefesten: Nu forklarer TV 2 sig

Sport

23/05/2024

Foto: TV 2
Foto: TV 2

Skrevet af J. Bøgen

Det hele handler om EM i fodbold.

Når EM i herrefodbold løber af stablen er der dømt folkefest med storskærmsarrangementer rundt om i Danmark.

Det er TV 2, der har købt rettighederne til EM sammen med DR, men til kampene, som TV 2 har rettighederne til, vil det ikke være tilladt med udendørs arrangementer hos caféer og barer med over 200 mennesker.

Det var ellers noget, der var en stor succes, da det danske herrelandshold spillede til EM i 2021.

Der er dog ikke kun retningslinjer for barer og caféer. Der må nemlig heller ikke være mere end 800 deltagere til offentlige arrangementer ifølge TV 2's retningslinjer.

Det har fået bar-ejere til at beskylde TV 2 for at ødelægge folkefesten ved EM, men det afviser TV 2.

"Vi vil have folkefest til EM i herrefodbold, og på TV 2 vil vi gøre alt for, at det skal lykkes. Hos TV 2 vil vi give mulighed for storskærmsarrangementer i hele Danmark uagtet deltagerantal, så foreninger og lokale ildsjæle kan samle danskerne i alle dele af landet. Derfor vil TV 2 se med milde øjne på alle ikke-kommercielle arrangementer, og vurdere fra sag til sag, når der forhåbentligt kommer ansøgninger fra hele Danmark," siger Anne Engdal Stig Christensen, TV 2s administrerende direktør

De ikke-kommercielle arrangementer kan fx foregå i kommuner, konferencecentre, idrætsforeninger, på arbejdspladser, skoler og i forsamlingshuse, som opfylder betingelserne om ikke at have et kommercielt sigte.

Det vil fx sige, at der ikke må tages betaling for entré, stilles krav om køb af drikkevarer, sponsorater eller lignende. 

Særskilte regler for restaurationsbranchen  

Modsat foreninger gælder der andre regler for pubber, barer, restauranter og lignende, som har mulighed for at købe rettigheden til offentlig visning af TV 2s kampe.  

Her gælder TV 2s eksisterende regler på området, som tillader offentlig visning, så længe den foregår inden for virksomhedens almindelige forretningsgang og for maksimum 200 mennesker i eksisterende lokaler, hvor der ikke tages entre eller er andre sponsoraktiviteter.  

Alle de små, lokale barer og pubber, som er faste samlingspunkter for fælles sportsoplevelser, vil på helt sædvanlig vis kunne holde arrangementer op til 200 gæster.

"Men som kommerciel public service-virksomhed er vi nødt til at sætte nogle hegnspæle for varetagelse af vores rettigheder. TV 2 kan ikke tillade sig at give fuldstændig køb på vores rettigheder, som vi har investeret i med et kommercielt public service-sigte. Investeringer i sportsrettigheder er en del af TV 2s samlede forretning, som gør det muligt for os fortsat at tilbyde dansk underholdning og fiktion samt nyheder og sport af høj kvalitet," siger Anne Engdal Stig Christensen og fortsætter: 

"Vores retningslinjer giver pubber, barer, restauranter og lignende mulighed for at afholde arrangementer med op til 200 gæster, og det mener vi giver rig mulighed for de mindre aktører. Det vi ikke ønsker, er festivallignende storskærmsarrangementer, som lukrerer på vores kommercielle rettigheder."

Eksklusiv samarbejdsaftale i centrum af København  

I tillæg til TV 2s retningslinjer for hele landet har TV 2 en kontraktuel forpligtigelse med vores samarbejdspartner om, at fremvisningen til det officielle storskærmsarrangement på Islands Brygge er en eksklusiv aftale, der gør, at der ikke kan gives tilladelse til øvrige storskærmsarrangementer inden for en 5 kilometers radius fra Islands Brygge. 

"Hos TV 2 respekterer vi vores samarbejdsaftaler og vil naturligvis leve op til disse. Vi håber at skabe en kæmpe folkefest på Islands Brygge, og med plads til 8.500 fans har vi gode rammer og forudsætninger for dette. Når vi lemper reglerne for antallet af deltagere i ikke-kommercielle arrangementer i resten af landet, åbner det muligheden for, at fodboldfesten kan brede sig i hele Danmark til glæde for de mange danske fodboldfans, men vi vil stadig forbeholde os retten til at vurdere det fra sag til sag," siger Frederik Lauesen, TV 2s sportsdirektør.