Kronprinsesse Mary i kamp for miljøet: Rejser til Bangladesh

Royalt

25/04/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Rikki Jørgensen

Kronprinsesse Mary og Udviklingsministeren er rejst til Bangladesh.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Bangladesh ligger i et floddelta og er med meget høj befolkningstæthed blandt verdens mest klimapåvirkede lande. Størstedelen af landet ligger ikke højere end 10 meter over havoverfladen, hvilket gør Bangladesh til det land i verden, hvor flest mennesker samlet set er truet af konsekvenserne af klimaforandringer.

Det forudses, at stigende havniveau inden 2050 vil fordrive hver syvende indbygger i Bangladesh, hvilket svarer til mere end 20 mio. mennesker.

”Jeg ser meget frem til at besøge Bangladesh sammen med Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, hvor vi sammen skal danne os et indtryk af de klimaudfordringer, landets indbyggere kæmper med i deres hverdag. Behovet for handling er akut, blandt andet for de fattigste lokalsamfund i den bengalske bugt. Landområder risikerer at forsvinde på grund af ekstreme nedbørsmængder, saltvands-indtrængen og stigende vandstand," siger Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Kronprinsessen og udviklingsministeren skal mødes med premierminister Sheikh Hasina og udenrigsminister Abdul Momen. Udviklingsministeren og den bangladeshiske udenrigsminister underskriver ligeledes en samarbejdsaftale mellem Danmark og Bangladesh med fokus på grøn og bæredygtig udvikling.

Ud over politiske møder for udviklingsministeren i hovedstaden Dhaka er første del af rejsen en protektorrejse for Dansk Flygtningehjælp (DRC), hvor Kronprinsesse Mary og Flemming Møller Mortensen besøger Cox’s Bazar-distriktet. Her vurderer FN, at næsten en million rohingya-flygtninge opholder sig efter i 2017 at være flygtet fra vold og forfølgelse i Myanmar.

Her vil Kronprinsessen og udviklingsministeren høre om sårbarhed i form af psykosociale problemer og beskyttelse tillige med sårbarhed som følge af de klima- og miljøforandringer, der i høj grad præger rohingyaernes hverdag. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. 

Lejrene er tætbefolkede og har skabt et betydeligt pres på allerede knappe naturressourcer, og området er regelmæssigt påvirket af hård monsun, oversvømmelser, cykloner, skybrud og mudderskred.

På sidste del af rejsen skal Kronprinsessen og ministeren besøge udsatte lokalsamfund i den bengalske bugt, hvor de får et førstehåndsindtryk af, hvordan man bekæmper klimaskabte tab og skader og deres konsekvenser. Her vil de bl.a. høre om risikoen for oversvømmelser, fødevareusikkerhed og manglen på drikkevand i områder med betydelig saltindtrængning.

De skal også høre om, hvordan der med dansk bistand har været succes med at få opbygget effektive vejrvarslingssystemer, der har nedbragt antallet af døde i forbindelse med voldsomt vejr.