Kongehuset med overraskende melding: Slut med prinser og prinsesser

Royalt

28/09/2022

Prins Joachim og Prinsesse Maries efterkommere vil fra nytår ikke længere være prinser og prinsesser. Her ses familien i Legoland i 2016. Foto: Wikimedia Commons, LEGOLAND Billund
Prins Joachim og Prinsesse Maries efterkommere vil fra nytår ikke længere være prinser og prinsesser. Her ses familien i Legoland i 2016. Foto: Wikimedia Commons, LEGOLAND Billund

Skrevet af J. Bøgen

Fremover bliver det greve og komtesse.

Nu er det slut med prinser og prinsesser i det danske kongehus. I hvert fald for nogle af familiemedlemmerne.

Fra d. 1. januar 2023 vil Prins Joachims efterkommere nemlig ikke længere skulle tiltales som prins og prinsesse. Fremover kan de bruge titlerne som grever og komtesse af Monpezat.

Det skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

Du kan læse hele meddelelsen i mere letlæseligt format under opslaget.

"I april 2008 tildelte Hendes Majestæt Dronningen sine sønner, deres ægtefæller og deres efterkommere titlen af greve, grevinde og komtesse af Monpezat. I maj 2016 blev det desuden meddelt, at Hans Kongelige Højhed Prins Christian som den eneste af Dronningens børnebørn forventes at modtage årpenge fra staten som voksen.

I naturlig forlængelse heraf har Hendes Majestæt besluttet, at Hans Kongelige Højhed Prins Joachims efterkommere med virkning fra den 1. januar 2023 alene kan benytte deres titler som grever og komtesse af Monpezat, idet deres hidtidige titler som prinser og prinsesse til Danmark bortfalder. Prins Joachims efterkommere vil således fremover skulle tiltales som excellencer. Dronningens beslutning ligger i tråd med lignende tilpasninger, som andre kongehuse på forskellig vis har gennemført i de senere år.

Hendes Majestæt Dronningen ønsker med sin beslutning at skabe rammerne for, at de fire børnebørn i langt højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til Kongehuset som institution indebærer.

Alle fire børnebørn fastholder deres plads i arvefølgen."