Danskerne har talt - nej til Prins Joachims apanage

Royalt

14/01/2023

Kilde: Shutterstock
Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Der har i mange år været debat omkring de royales apanage.

Der er blevet foretaget en undersøgelse iblandt danskerne, og resultatet er ikke til at tage fejl af - mange af os mener ikke, prins Joachim og prinsesse Marie automatisk skal forkæles med et millionbeløb når de kommer tilbage fra deres poster i Paris.

Prins Joachim har de sidste år arbejdet som den danske forsvarsattaché i Paris, hvor prinsen har og hans familie også har været bosat.

Den post er nu ved at nå sin slutdato, og nu kommer prins  Joachim og prinsesse Marie tilbage til Danmark. 

Prins Joachim blev i 2019 tilbudt at deltage i den amerikanske militær-lederuddannelse på den franske École Militaire. Uddannelsen er bygget op at to dele, og bliver eksekveret to forskellige steder, Centre des Hautes Études Militaires, og på Institut des Hautes Études de la Défense Nationale.

Eventyret slutter til sommer, hvor der så nu skal tages stilling til prins Joachims apanage. Apanagen tildeles på baggrund prinsens ophold i Paris. 

B.T. skriver imidlertid, at prins Joachim eftersigende fortsætter i en tilsvarende stilling - ikke i Danmark, men i stedet skulle det være i den amerikanske hovedstad, Washington D.C,.

Prinsens apanage er i skrivende stung på 3,8 millioner kroner om året. Hvis man dividerer det ud på måneds basis, svarer det til 316.000 kr. om måneden. 

B.T. har fået analyseinstituttet YouGo til at lave en undersøgelse, omkring danskernes holdning til prins Joachim og hans apanage, og det er altså resultatet af den undersøgelse, der tydeligt viser danskernes holdning til prinsens "lommepenge".

Resultatet viser nemlig, at langt de fleste danskere ikke synes, at Joachim skal have apanage. De mener, at Folketinget bør fratage prins Joachims apanage. 

Der er dog nogle faktorer i undersøgelsen, der er interessante at fremhæve. 67 procent af danskerne mener, at hvis prinsen får et job i privatsektoren, bør apanagen fratages. Skulle prinsen derimod få et job inden for den danske stat og ikke i privatsektoren, er det “kun” 53 procent af danskerne, der mener, at Joachim ikke skal have apanage. 

Der er dog (i begge lejre) et flertal for, at prins Joachim får frataget sin apanage.