Skisportssted lukker permanent - får for lidt sne til at kunne klare det

Rejse

20/09/2023

Foto: Banff Sunshine Village / Unsplash
Foto: Banff Sunshine Village / Unsplash

Skrevet af J. Bøgen

Den globale opvarmning kan betyde, at skiferier simpelthen ikke bliver mulige i fremtiden.

Vinteren er på vej. Og for endnu et skisportssted i Frankrig betyder det, at man skal se den virkelighed i øjnene, at der ikke er sne nok til at fortsætte.

La Sambuy, en by, der driver en familieskidestination nær Mont Blanc i de franske alper, har besluttet at afmontere sine skilifter, fordi den globale opvarmning har indskrænket sin skisæson til blot et par uger, hvilket betyder, at det ikke længere er rentabelt at holde dem åbne.

"Før havde vi sne praktisk talt fra den første december til den 30. marts," sagde La Sambuys borgmester, Jacques Dalex, til CNN.

Sidste vinter var der dog kun "fire ugers sne, og selv dengang var der ikke meget sne," tilføjede han. Det betød "meget hurtigt, at der dukkede sten og sten op på pisten."

Taber millioner

At holde åbent i mindre end fem uger i januar og februar betyder, ifølge Dalex, at resortet havde et årligt driftstab på omkring 500.000 euro (mere end 3,7 mio. kroner). Alene at holde lifterne kørende koster knap 600.000 kroner om året om året.

La Sambuy er ikke et stort feriested, med kun tre lifte og en håndfuld pister, der når op til en tophøjde på 1.850 meter.

Men med en række pister, der strækker sig fra ekspert "sort" til begynder "grøn" og relativt billige liftkort, var det populært blandt familier, der søgte mere af en afslappet oplevelse i Alperne end tilbudt af større destinationer i højere højder.

Det britiske snerapportwebsted On The Snow kalder det "et idyllisk sted at besøge, med enestående panoramaudsigt og alt hvad du behøver i et venligt feriested."

Sneforsyningsrisiko

La Sambuy er ikke det eneste franske skisportssted, der står over for en nedsmeltning. Sidste år valgte Saint-Firmin, en anden lille alpin skidestination, at fjerne sin skilift efter at have set vintersæsonen svinde fra måneder til uger, en situation, der også skyldtes klimaændringer.

Mountain Wilderness, en fransk miljøgruppe, siger, at den har demonteret 22 skilifter i Frankrig siden 2001, og anslår, at der stadig er 106 forladte skilifter på tværs af 59 steder i landet.

Ifølge en rapport offentliggjort i august af det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change, vil 53 procent af 2.234 skisportssteder i Europa sandsynligvis opleve "en meget høj sneforsyningsrisiko" ved 2 grader Celsius af global opvarmning over før- industrielle niveauer, uden brug af kunstig sne.

Netop kunstig sne er en af skisportsstedernes mulighed for at modvirke konsekvenserne af den globale opvarmning. Det samme gælder brugen af snekanoner, der supplerer det naturlige snelag med en blanding af vand og komprimeret luft.

Du kan se, hvordan sådan en snekanon virker, i reportagen fra CGTN Europe herunder.