Nye tal: Stor stigning i danskere, der oplever problemer med dette i udlandet

Rejse

03/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Samtidig afslører en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring, hvilke former for vildledning, danskere oftest bliver udsat for i forbindelse med billeje i udlandet.

Når det endelig er blevet tid til ferie, er det de færreste, der vil begynde den med at skulle diskutere og føle sig vildledt og snydt. Men sådan er oplevelsen for mange danskere, når de skal leje en bil i udlandet. 

De seneste år er antallet af klager fra danske forbrugere efter leje af bil i Europa nemlig blevet fordoblet fra 55 i 2022 til 111 klager i 2023, og det tal ser ud til blive endnu højere i år, hvor der indtil videre er registreret 108 klager.  

Det viser nye tal, som Forbruger Europa har udleveret til Gjensidige og Gouda Rejseforsikring.

Sydeuropa skaber problemer

Her står det også klart, at det særligt er i Italien og Spanien, der oftest opstår problemer i forbindelse med billeje.  

Selvom billeje i udlandet i mange år har været et sted, hvor man som rejsende har været sårbar for svindel og vildledning, så er det nedslående, at det tilsyneladende stadig er et sted, man er meget udsat som forbruger, lyder det fra Louise Hertzum Andersen, der er chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring. 

Hun opfordrer derfor til, at man sætter sig godt ind i betingelserne i sine forsikringer inden man rejser på efterårsferie.  

“Ofte forsøger udlejningsselskaberne at sælge forsikringer for selvrisiko og skader, som rejseforsikringen allerede dækker. I visse tilfælde kan man også være dækket af sit kreditkort, men det er vigtigt at undersøge inden, og hvis man er i tvivl, kan man altid ringe til sit forsikringsselskab og få råd og vejledning,” siger hun.  

I en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring blandt danskere, der har lejet bil i udlandet, svarer 46 procent, at de har oplevet at udlejer forsøgte at sælge ekstra forsikringer til eks. selvrisiko, mens knap hver femte har oplevet at udlejer krævede ekstra penge for at bruge Visa-kort og hver tiende af de adspurgte har været udsat for, at udlejer trak flere penge, end der var aftalt.  

Og derfor skal man også tage sig en række forholdsregler, efter man har underskrevet lejekontrakten, lyder rådet fra Louise Hertzum Andersen. 

"Gå bilen efter, inden du kører. Hvis der er selv de mindste skrammer, skal du tage billede og video af det. Når du afleverer den, skal du være opmærksom på, at tanken er fyldt, og få en form for dokumentation på, at alt har været godkendt ved aflevering, så ikke der pludselig opstår krav efter hjemkomsten," siger hun.  

Gode råd ved leje af bil i udlandet 

1. Lej hos et firma, der har kontor i Danmark 

Ved at leje direkte hos et firma med en filial i Danmark, kan det være nemmere at få løst eventuelle uoverensstemmelser efterfølgende 

2. Drop bookingportaler 

Når du lejer en bil igennem en bookingportal og ikke direkte hos udlejer, kan der nemt opstå tvivl om, hvor ansvaret ligger, hvis der opstår problemer i forbindelse med lejen.  

3.  Medbring et internationalt kreditkort 

Betaling er et af de steder, der ofte opstår problemer. Nogle steder accepterer man ikke VISA/Dankort, så sørg for at have et et Mastercard eller VISA-kreditkort med.  

I mange tilfælde er det desuden et krav, at betalingen sker med et kort, der tilhører føreren af bilen. 

4.  Fotodokumentation 

Tag billeder og video af bilen inden du kører, hvor det er muligt at se tid og dato. På den måde har du et bevis, hvis der opstår tvivl om, hvorvidt bilen havde skader i forvejen.  

5. Undersøg dine forsikringer 

Inden afrejse bør du undersøge, hvorvidt og hvordan din forsikring dækker ved billeje i udlandet. Hvis muligt kan du med fordel medbringe dokumentation, du kan vise, hvis udlejningsfirmaet forsøger at presse dig til at tilkøbe unødvendige forsikringer.  

6. Medbring dit fysiske kørekort 

Selvom vi herhjemme har vænnet os til, at kørekortet er digitalt, så er det ikke accepteret i mange lande i udlandet. Og samtidig kan en biludlejer også kræve at se det fysisk, inden du kan leje bilen.  

7. Sæt god tid af til aflevering 

Sørg for at du afleverer din bil i god tid inden en eventuel flyafgang, så du har tid, hvis der opstår uforudsete problemer.  

Om undersøgelsen 

Undersøgelsen er foretaget blandt 904 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af YouGov for Gjensidige i september 2024.