Et spørgsmål om sikkerhed: Nu vil flyselskab veje passagerer inden boarding

Rejse

10/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvordan vil du have det med det?

Vi er vant til, at vores baggage skal vejes, inden vi går ombord på flyet, eller når vi tjekker den ind, inden vi går igennem security i lufthavnen.

Men hvad vil du sige til, at du også selv må op på en vægt, inden du går ombord på flyet?

Det finske flyselskab, Finnair, er gået i gang med at gøre netop dette. Over en periode vil selskabet veje passagererne, ligesom baggagen også bliver vejet.

Det skriver CNN, der tilføjer, at det giver rigtig god mening.

Et spørgsmål om sikkerhed

Fly har en maksimalcertificeret startvægt, og så har man lavet nogle beregner på, hvor meget passagererne vejer enkeltvis. Det er standardberegninger, og derfor tager de ikke hensyn til den faktiske situation.

I takt med, at flere landes befolkninger kryber mærkbart op i gennemsnitlig vægt, kan det altså ende med, at de beregner, der bruges, ikke stemmer overens med virkeligheden.

Omvendt kan det også vise sig at være en gevinst for klimaet. Hvis det viser sig, at de passagerer, der skal med ombord vejer mindre, end beregnet, vil flyet være i stand til at fragte mere gods, uden at overskride den maksimale vægt - hvilket måske kan sørge for at holde et andet fly på jorden, så det ikke skal bruge brændstof.

Uanset hvad siger Paul Hulme Harrison, der er næstformand i flyveteknisk selskab samt ekspert i flysikkerhed hos IDA, til TV 2, at man ikke skal være bekymret for flysikkerheden som passager.

"Jeg mener ikke, at det er farligt, for man er konservativ med tallet. Samtidig har det ikke en lige så stor betydning i større fly, der flyver med mange passagerer. Der kan være både store og små mennesker imellem, men hen over en hel flyvning passer tallet," siger han.

Ikke første gang

Denne vinter har Finnair planer om at veje 1200 passager, og til sommer vil de gentage projektet ved at veje et stort antal rejsende.

Men det er faktisk ikke første gang, netop Finnair kaster sig ud i dette projekt.

Allerede i 2018 gjorde selskabet det samme, og de tal, man nåede frem til dengang, brugte man så til at opdatere sine egne beregninger i forhold til, hvad man kunne flyve med.

Korean Air og Air New Zealand har ligeledes gennemførte et vejeprogram i 2023.