Efter vanvittig sommer: Nu overvejer hver fjerde af os at droppe det fremover

Rejse

26/09/2023

Foto: Gjensidige
Foto: Gjensidige

Skrevet af J. Bøgen

Har sommerens vejr fået dig til at overveje fremtiden?

Den netop overståede sommerferie var ikke kun præget af store vejrmæssige udsving herhjemme, det påvirkede i høj grad også sommerferien for de danskere, der valgte at holde deres ferie i Sydeuropa, hvor temperaturen flere steder nåede langt over 40 grader.  

De voldsomme temperaturer har i den grad også fået danskerne til at genoverveje, om sommerferien næste år skal afholdes i Sydeuropa.

I en ny undersøgelse lavet af Kantar Public for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige svarer hver fjerde dansker, at sommerens ekstreme varme har fået dem til at overveje nye rejsedestinationer i sommerperioden.  

Én ud af ti danskere har allerede truffet beslutningen – de vil ikke rejse til Sydeuropa fremover i sommerperioden, mens hver sjette har gjort sig overvejelser om nye destinationer, men stadig gerne vil rejse til Sydeuropa.  

Chef for forretningsudvikling i Gouda rejseforsikring, Louise Hertzum Andersen, kan godt forstå, hvis denne sommers ekstreme varme kommer til at påvirke folks valg af destinationer i sommerperioden. 

“De høje temperaturer i Sydeuropa har desværre gjort det svært for rigtig mange at nyde deres sommerferie til fulde, og derfor er det også naturligt, at man på bagkant af de oplevelser man selv, eller ens bekendte, har haft, overvejer om det stadig er den måde, man vil bruge sin ferie på. Det er det især set i lyset af de klimaforandringer, vi ser ind i, der formodentligt betyder, at det ikke er sidste gang, vi har set temperaturer på langt over 40 grader på de populære destinationer.” 

Koldere destinationer bliver eftertragtede 

Som en naturlig konsekvens af sommerens varme er det også traditionelt væsentligt køligere destinationer, som danskerne overvejer som alternative rejsedestinationer.  

Ifølge undersøgelsen blandt dem som overvejer at besøge andre rejsedestinationer end Sydeuropa i sommerperioden, er det især mere nordlige himmelstrøg, der er eftertragtede.  

Mere end hver anden peger nemlig på både Nordeuropa og Skandinavien som fremtidige rejsedestinationer i sommerperioden, mens også ferie hjemme i Danmark er særdeles populært og også nævnes af mere end hver anden.  

“Det virker helt naturligt, at man vil søge mod mere nordlige destinationer, hvis man enten har oplevet eller blot vil undgå så høje temperaturer, som vi har set i år i Sydeuropa. Jeg forventer dog alligevel, at flere igen vil have mod på at tage sydpå næste sommer, når oplevelsen er kommet lidt på afstand, og at folk i stedet vil søge mod nye, alternative destinationer i Sydeuropa hvor temperaturerne måske er knapt så høje,” siger Louise Hertzum Andersen.  

Det viste undersøgelsen

Har sommerens ekstreme varme i Sydeuropa, fået dig til at overveje nye rejsedestinationer i sommerperioden? 

Ja, jeg vil ikke tage til Sydeuropa fremover om sommeren - 10 procent

Ja, men jeg vil stadig gerne rejse til Sydeuropa - 17 procent

Nej, jeg vil fortsat rejse til Sydeuropa - 20 procent

Jeg rejser i forvejen ikke til Sydeuropa - 36 procent

Ved ikke - 17 procent

Hvilke alternative destinationer til Sydeuropa overvejer du at rejse til i sommerperioden? (Der kan vælges flere svar) 

Nordeuropa - 54 procent

Skandinavien - 57 procent

USA - 14 procent 

Asien - 9 procent

Østeuropa - 19 procent

Danmark - 57 procent

Andet - 11 procent

Ved ikke - 11 procent

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.004 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i august og september 2023.