Mange herboende grønlændere oplever desværre fordomme, racisme og diskrimination i Danmark. Det vil regeringen tage et opgør med.
Derfor præsenterer regeringen nu 12 konkrete initiativer til at bekæmpe fordomme og diskrimination rettet mod grønlændere i Danmark.
Regeringen er bevidst om, at en del af løsningen er en vedvarende indsats og debat. Derfor afsættes der yderligere i alt 35 millioner kroner, som løber til og med 2028 – ud over de midler, der allerede er afsat til initiativer til bekæmpelse af racisme og diskrimination mod grønlændere i Danmark i den kommende handlingsplan mod racisme.
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) udtaler:
"Jeg mener grundlæggende, at alle borgere i Danmark har pligt til at sige fra over for racisme, og som regering har vi et særligt ansvar for at værne om sammenhængskraften i samfundet. Danmark og Grønland har et helt særligt forhold til hinanden, og derfor er racisme og diskrimination mod grønlændere i Danmark også et særskilt problem. Det er vigtigt for regeringen, at grønlændere kan leve i Danmark uden at blive mødt med fordomme, hvilket desværre ikke er virkeligheden i dag. Derfor glæder det mig meget, at vi her har et fundament til at modgå et stort problem. Vi ved naturligvis, at det ikke er et problem, vi kan løse med et fingerknips. Derfor er jeg også glad for, at vi får afsat penge i årene fremover for at sikre et vedvarende fokus på at få bekæmpet racisme mod grønlændere."
Folketingsmedlem Aaja Chemnitz (IA) udtaler:
"Den seneste tid har med al tydelighed vist, at racisme mod grønlændere eksisterer i visse kredse og særligt på sociale medier. Derfor er det vigtigt, at vi politisk anerkender, at racismen finder sted og er dybt uacceptabel. Først da kan vi ændre racistiske handlinger. Handlingsplan mod racismen er et vigtigt redskab til at sige fra og mindske racisme. Ikke kun over for os grønlændere, men også for andre etniske grupper. Jeg er stolt af resultatet, vi står med i hånden i dag. Det ved jeg er hjerteblod for mig, mange af mine gode kollegaer og for regeringen. Tak for indsatsen. Nu starter arbejdet og jeg glæder mig."
Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut) udtaler:
"Vi grønlændere har ofte troet, at oplevelser med diskrimination var enkeltstående. Men ved at tale mere åbent og accepterende med hinanden, er det blevet klart, at der er tale om et omfattende problem, som kræver handling. Vi skal fortsætte med at dele vores erfaringer. Vi skal stå sammen, sige fra og søge hjælp. Vi skal insistere på forbedringer og ikke længere acceptere uretfærdighed. Vi er ikke en belastning for systemet – mange er derimod blevet belastet af systemet. Forandring tager tid, men vi kan skabe den skridt for skridt. Vi skal tro på os selv og vores rettigheder. Det har vi altid fortjent."
Den nye ramme på 35 mio. kr. til indsatsen mod racisme og diskrimination mod grønlændere i Danmark er fordelt med fem mio. kr. i 2025 og derefter 10 mio. kr. årligt i 2026-2028. Udover at finansiere dele af de 12 initiativer nævnt herunder, sikrer rammen også, at der er midler til løbende at sætte nye initiativer i gang på området. Relevante interesseorganisationer og de grønlandske folketingsmedlemmer vil blive inddraget i udvælgelsen af kommende initiativer.
De 12 initiativer er
Oprettelse af en statslig enhed med ansvar for koordinering af statens indsats for ligebehandling af herboende
Ret til grønlandsk pas
Dialog med efterskolerne om vilkårene for grønlandske elever
Obligatorisk undervisning i rigsfællesskabet
Partnerskab om grønlandske studerende trivsel
Oprettelse af Grønlandspuljen målrettet civilsamfundsprojekter mv.
Styrkelse af tolkning til grønlændere i Danmark
Afdækning af mulighederne for at skabe bedre rammer for tolkes muligheder for at deltage i kurser
Undersøgelse af oplevet racisme blandt grønlændere bosat i Danmark
Mulighed for at få hjælp på grønlandsk, hvis man oplever diskrimination
Videreførelse af puljen til en styrket beskæftigelsesindsats for ledige grønlændere i Danmark
Øget støtte til De Grønlandske Huse