Så mange herboende russere stemte på Putin til det russiske valg

Politik

18/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Lad os bare sige, at det ikke var lige så mange som i Rusland ...

I weekenden var der valg i Rusland.

Ikke overraskende endte det med en knusende sejr til den siddende præsident, Vladimir Putin, der, ifølge tallene, løb med 87 procent af befolkningens stemmer.

Talrige vestlige ledere har i skarpe vendinger kritiseret valget, og der er også historier om, at Rusland har afvist, at internationale valgobservatører fra OSCE kan få adgang til landet for at observere valghandlingen.

Ved tidligere russiske valg har der desuden været historier om, at vælgere er blevet kørt rundt fra valgsted til valgsted for at afgive deres stemme på Putin, og ved valget i 2012 endte Putin med at få 107 procent af stemmerne i Tjetjenien.

Men en ting er valgte i Rusland. Noget andet er, hvor stor opbakning den russiske præsident har blandt russere, der er bosat i udlandet.

Og her er opbakningen til den siddende præsident - hvordan skal vi formulere det - mindre overvældende.

Så mange stemmer fik Putin i Danmark

På den russiske ambassade i København havde herboende russere mulighed for at møde op og afgive deres stemme, og i forbindelse med valghandlingen blev der lavet en exit poll, hvor vælgerne blev spurgt, hvem de så endte med at stemme på, efter de kom ud fra ambassaden.

Hjemmesiden Vote Abroad har samlet exit polls fra en lang række lande, hvor udlandsrussere kunne stemme ved valget, og når man dykker ned i tallene, kan man se, at otte procent af de herboende russere, der stemte ved valget, satte deres kryds ved Putin.

Den største tilslutning til Putin finder man i Grækenland, hvor 59 procent af vælgerne svarede, at de stemte på den siddende præsident.

Skal tages med et gran salt

Det er værd at bemærke, at tallene fra Vote Abroad er exit polls. Det vil altså sige, at tallene er baseret på, hvad vælgerne selv har fortalt til de mennesker, der foretager undersøgelserne.

Det er ikke alle vælgere, der har været interesseret i at offentliggøre, hvem de stemte på, ligesom det heller ikke er utænkeligt, at nogle har valgt at sige, de stemte på en anden kandidat af frygt for at blive udskammet.

Ifølge Vote Abroads egne tal, var der 76 procent af de vælgerne, der gik med til at fortælle, hvem de stemte på, da de blev spurgt.