Regeringen vil tage affære: Nye tal viser, mere end 1000 blev afvist sidste år

Politik

23/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Man vil gå hårdere til de kriminelle.

Fupfirmaer, regnskaber pyntet med lånte fjer og rådgivere der åbner døren for kriminelle, er bare nogle af de eksempler, der er kommet frem den seneste tid, ikke mindst på baggrund af TV 2-dokumentaren "Den Sorte Svane".

Derfor vil regeringen se på om sanktionerne over for de rådgivere, som medvirker til svindel skal skærpes. Blandt andet om der i dag er de rigtige muligheder for at fratage revisorer deres godkendelse.

Nye tal viser, at Erhvervsstyrelsen afviste mere end 1000 mulige stråmænd sidste år. I 2023 har styrelsen foretaget op mod 2000 stråmandskontroller.

Heraf blev godt 1300 gennemført allerede inden registrering og Erhvervsstyrelsen har afvist registrering i knap 80 procent af sagerne.
”Vi skal sætte hårdt mod hårdt, når det gælder kriminelle bagmænd og stråmænd. Derfor ser vi på, om straffen for bagmænd og rådgivere skal skærpes. Vi har stråmændskontroller på plads. De er effektive og fanger hundredevis af kriminelle, før de overhovedet kommer i gang. Men nettet skal strammes endnu mere. For de kriminelle skyr ingen midler og er særdeles kreative i deres jagt på at snyde samfundet. Derfor skal vi også se på bedre datadeling mellem myndighederne – så de kriminelle ikke slipper i gennem kontrollen. Kort og godt er vi klar til at tage alle redskaber i værktøjskassen i brug," siger Erhvervsminister Morten Bødskov (S).

Kunstig intelligens i styrelse

Direktør i Erhvervsstyrelsen Katrine Winding fortæller, at mna i hendes styrelse bruger kunstig intelligens til at udsøge de mest risikofyldte virksomheder i selve registreringsøjeblikket.

Det har betydet at styrelsen i 8 ud af 10 sager ved mistanke om stråmænd rammer plet og dermed får stoppet dem i fordøren, som Winding formulerer det.

"En række af de personer og virksomheder, der nævnes i udsendelserne, kender vi desværre allerede. Men samtidig giver udsendelserne anledning til, at vi nu starter en række nye kontrolsager mod formodede stråmænd og deres rådgivere," siger hun.